Erdoğan Yunan gazetesine suç duyurusunda bulundu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı, Erdoğan hakkında hakaret içeren manşet atan Yunan 'Dimokratia' gazetesinin sorumluları hakkında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

Erdoğan Yunan gazetesine suç duyurusunda bulundu

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın aracılığıyla, Yunanistan’da yayın yapan Dimokratia gazetesinin sahibi, yazı işleri müdürleri ve yayın yönetmeni hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Dilekçede, gazetenin 18 Eylül 2020 tarihli nüshasının manşetine Erdoğan’ın fotoğrafının konulduğu belirtilerek, gazetenin manşetinde Türkçe ve İngilizce olarak kullanılan hakaret ifadeleri ve gazetede yayımlanan haberden bazı bölümler nakledildi.

Yurt dışında işlenen Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlarında Türk adli makamlarının görevli ve yetkili olduğuna dikkat çekilen dilekçede, “Ceza kanunlarının yer bakımından uygulanmasında, ‘mülkilik ilkesi’ esas olmakla birlikte ‘mağdura göre şahsilik ilkesi’ de bazı hallerde uygulama alanı bulmaktadır. Devletin yurt dışında işlenen ve vatandaşlarına yönelik suçları kovuşturma yetkisi ‘mağdura göre şahsilik ilkesi’ olarak adlandırılmaktadır” denildi.

Dilekçede, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinde düzenlenen ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçu hakkında Türk adli makamları tarafından soruşturma ve kovuşturma açılabilmesi için suçun Türkiye’de işlenmesine, failin Türkiye’de bulunmasına veya Adalet Bakanının talebine gerek bulunmadığı ifade edilerek, dolayısıyla fail hakkında herhangi bir koşula bağlı olmaksızın doğrudan doğruya soruşturma açılmasının hukuken mümkün olduğu kaydedildi.