Erdoğan, video konferansla katıldığı G20 Zirvesi'nde konuştu

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 konuşmasında "koronavirüs salgınının insan hayatını ve ekonomik istikrarı olumsuz etkilediğini" dile getirdi.

Erdoğan, video konferansla katıldığı G20 Zirvesi'nde konuştu

Yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) tehdidine yönelik atılacak ortak adımları ele almak üzere yapılan G-20 Liderler Olağanüstü Zirvesi, dün videokonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2.5 saat süren zirveye İstanbul’daki Huber Köşkü’nden katıldı.

Erdoğan’ın, video konferansla yaptığı konuşmada şu ifadeler yer aldı:

“AŞI ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORUZ”

Türkiye olarak en baştan itibaren bu durumu yakından takip ettik ve gerekli tedbirleri süratle hayata geçirdik. Henüz işin başındayken Sağlık Bakanlığımız bünyesinde bir Bilim Kurulu oluşturup burada alınan kararları hemen uygulamaya koyduk. Ekonomi yönetimimiz de esnaftan ihracatçıya kadar her kesime yönelik ciddi destekler açıkladı. Bunların yanı sıra koronavirüse karşı tanı kiti üretimi ile aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Dost ve kardeş ülkeleri de bu sıkıntılı günlerinde yalnız bırakmamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu salgının hepimize şu gerçeği bir kez daha hatırlattığına inanıyorum. Dillerimiz, dinlerimiz ülkelerimiz farklı da olsa hepimizin kaderi ortaktır. Hiçbirimizin korumacı ve tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur.

“TEDBİRLERİMİZ DTÖ İLE UYUMLU OLMALI”

Serbest, açık ve kurallara dayalı uluslararası ticaret sistemi salgınla ilgili aldığımız önlemlerin etkilerini azaltmada büyük rol oynayacaktır. Alacağımız tüm ulusal tedbirlerin DTÖ kuralları ile uyumlu ve uluslararası işbirliği teşvik edici olması önemlidir. Salgının kontrolü ile hastalığın tedavisi konusundaki birikimlerin de paylaşılması gerekiyor. Salgın G20’nin işbirliği ve uzlaşı ruhunun önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu süreçte sorumluluk almak ve küresel ölçekte işbirliğini göstermek zorundayız. Küresel finansal kriz döneminde yaptığımız gibi bir an önce harekete geçmeli ve küresel güveni tesis etmek için ortak çaba sarf etmeliyiz. Merkez Bankaları arasındaki swap anlaşmalarının G20’nin tüm üyelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekiyor.

“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Salgınla mücadelede birçok gelişmiş ülkenin dahi çok ciddi zorluklar yaşadığını görüyoruz. Çatışma ve savaşlardan etkilenen ülkelerin sağlık sistemleri çökmüş durumda. Suriyeli mülteciler başta olmak üzere zorla yerinden edilmiş kişiler en dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Bu süreçte savaştan etkilenen bölgelere ve risk altındaki topluluklara yönelik insani yardım finansman kaynaklarını seferber etmeliyiz. G20 bünyesinde bu konuda bir çalışma grubu oluşturabiliriz. Bu arada ben de gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Afrika’ya yardım edilmesi konusunu önemsediğimi ifade etmek istiyorum.

Hepimiz için bir tehdit oluşturan bu virüsün aynı zamanda bizlere insanlığın ortak bir düşmanına karşı bir araya gelme fırsatını verdiğini de belirtmek istiyorum. Bu felaket karşısında Türkiye olarak dayanışma ve işbirliği içinde hareket etmeye hazırız. İnsanlığın tamamı rahat bir nefes alıncaya kadar tüm ülkeleri adil bir şekilde bu küresel sağlık kriziyle mücadeleye davet ediyorum.

Zirve sonuçlarının ülkelerimiz ve dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum. Suudi Arabistan Krallığı’na da özellikle teşekkür ediyorum.”