Erdoğan ve Putin TürkAkım'ı açtı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Türk Akım projesinin açılışı gerçekleştirildi.

Erdoğan ve Putin TürkAkım'ı açtı

Rus doğalgazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattının açılış töreni yapıldı.

Haliç Kıngre Merkezi’ndeki açılış töreni öncesinde Erdoğan ile Putin Haliç Kongre Merkezi’nde basına kapalı olarak 1 saat 35 dakikalık bir görüşme yaptı. Görüşmede Erdoğan’ın Putin’e “Türkiye Libya Mutabakatı” kitabını hediye ettiği ve ABD-İran gerilimi ile Suriye ve Libya’daki gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

Daha sonra başlayan törende konuşan Erdoğan, TürkAkım projesi için ‘Enerji haritası bağlamında tarihi bir proje’ derken, Rusya’yla geçmişin 500 yıl öncesinde dayandığına değinerek Putin’e teşekkür etti.

“KAZAN-KAZAN”

“31.5 milyar metreküplük doğalgazın 15 milyarı hiçbir aracı olmadan Türkiye’ye ulaşacak. 15 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacak” diyen Erdoğan, iki ülkenin tarihi çıkarına bağlı ‘kazan-kazan’ felsefesiyle yapılan örnek işbirliğiyle yeni projelere imza atmaya devam edeceklerinin söyledi.

Projeyle sadece Türkiye’ye doğalgaz getirmenin değil Avrupa ülkelerine ihracın da hedeflendiğini belirten Erdoğan “Avrupa ülkelerinin ikinci hattan gelecek doğalgaza büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz” dedi.

Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin dışlandığı hiçbir bir proje hayata geçemez” derken Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere ise şöyle çağrı yaptı: “Kesinlikle bölgesel gerilime taraf değiliz. Karşılıklı her türlü işbirliğine varız.”

İran’la ABD arasındaki gerilimin hiç arzu etmedikleri bir duruma geldiğini söyleyen Erdoğan, diplomatik kanalları kullanarak tansiyonu düşürmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu süreçte kendisinin çok sayıda liderle temas halinde olduğunu belirten cumhurbaşkanı, bölgedeki durumdan “dış güçler”in yararlandığını ifade edip “Bölgemiz son 20 yılda bitap düştü Kimsenin Irak başta olmak üzere bölgeyi ateş çemberine atmaya hakkı yok. Rusya’nın da desteğiyle bu sıkıntılı süreci suhuletle atlatabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

PUTİN: BAMBAŞKA ÖRNEKLER SUNUYORUZ

TürkAkım projesinin “isim babası” olduğu belirtilen Putin ise Erdoğan’dan önce yaptığı konuşmada, “Zor günler yaşıyoruz. Ne yazık ki bulunduğumuz bölgede gerginliğin artırılmasına yönelik eğilimler var. Türkiye ve Rusya bambaşka örnekler sunuyor. Eminim yeni başarılara imza atacağız.” dedi. Putin TürkAkım’ın Türkiye ve Rusya’nın stratejik ortaklığının göstergesi olduğunu belirterek “İşbirliğimiz engelleme çabalarına rağmen devam edecek” dedi.

Konuşmaların ardından Erdoğan, Putin ve diğer yetkililer TürkAkım’ı faaliyete geçiren vanayı açtı ve doğalgaz akışı başladı.