Erdoğan: Suriye ya bize söz verildiği şekilde temizlenir ya da bunu gider kendimiz yaparız

Erdoğan, "Suriye ya bize söz verildiği gibi temizlenir ya da biz temizleriz" diye konuştu.

Erdoğan: Suriye ya bize söz verildiği şekilde temizlenir ya da bunu gider kendimiz yaparız

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reyhanlı Barajı’nın açılış törenine videokonferans yöntemi ile bağlandı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Suriye ya bize söz verildiği gibi temizlenir ya da biz temizleriz” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“585 bin hektar arazi 450 milyon lira katkı ve 52 bin kişiye de istihdam sağlayacaktır. Arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor. Göçmen kuşların güzergahında bulunan bölgemizde en önemli kuş cennetlerinden birini oluşturuyoruz. Reyhanlı Barajı sayesinde Amik Ovası’nda afetin önüne de büyük ölçüde geçilecektir.

Geçen yıl 175 bin dekara kadar etkileyen taşkınlar 25 bin dekara kadar düşmüştü.

Suriye sınırına yakın bir noktada kurulan Tahtakale Barajı’nın depolama kapasitesini 2 katından fazla artırdık.”

“TÜRKİYE, DÜNYADAKİ KRİZ MERKEZLERİNİN TAM GÖBEĞİNDE”

“Bu projenin sulamada, ülkemiz yıllık ekonomik faydası 350 milyon lira, enerji üretiminde ek katkısı da 80 milyon liradır. Halen 2 baraj, 2 gölet, 15 sulama tesisi, 5 dere ıslahı ve 1 içme suyu tesisinin inşası sürüyor. Taşkınların önüne geçilmesinde de kapasite artışı önem taşıyacaktır. Toplam sulama alanı 1 milyon 50 bin metrekare alanı, yani Hatay’daki arazilerin yarısını kapsıyor.

Bugün Türkiye dünyadaki kriz merkezlerinin tam göbeğinde yer almasına rağmen dimdik ayakta olmasını, her alandaki sağlam altyapısına borçludur. Dün Konya’da pek çok eserin açılışını gerçekleştirdik. Gaziantep’te 300 fabrikanın açılışını gerçekleştirdik. Geçtiğimiz 18 yılın her günü ülkemiz ve milletimize eser kazandırdık. Eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye kadar her alanda Cumhuriyet tarihinde yapılanları 5’e, 10’a katladık. Türkiye güçlendikçe haklarını daha iyi savunabilir hale geldi.”

SURİYE AÇIKLAMASI

“Koronavirüs sonrası yeniden şekillenen dünya düzeninde ülkemizin yerini alabilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz.

Hatay, anavatana katılma kararı alarak duruşunu 80 yıl önce net bir şekilde ortaya koymuştur. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve İdlib harekatlarımız, buradaki kardeşlerimize vefamızın gereğiydi.

Suriyeli kardeşlerimizin yalnız olmadığını da gösterdik. Tıpkı Balkanlar’da Kafkaslar’da Akdeniz’de olduğu gibi sınır hattımızda istikrar sağlanana kadar aktif şekilde yer almaya devam edeceğiz. Terör örgütlerine ses çıkarmayanlar bizi yolumuzdan döndürememiştir, döndüremeyecektir. Suriye ya bize söz verildiği şekilde temizlenir ya da bunu gider kendimiz yaparız. İdlib’de insanlık trajedisine hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz.

Ülkemizde kendi halkına husumeti ana gayesi haline getirmiş bir kesim var.”