Erdoğan: Para kazanma hırsının insan hayatının önüne geçtiği zamanlarda yaşıyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Dünya Tütüne Hayır Günü" konuşmasında konuştu, "-Para kazanma hırsının insani değerlerin hatta insan hayatının önüne geçtiği tuhaf zamanlarda yaşıyoruz." dedi.

Erdoğan: Para kazanma hırsının insan hayatının önüne geçtiği zamanlarda yaşıyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ’31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü’ dolayısıyla internet üzerinden gençlerle buluşma programında konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

-Tütüne ve tütün ürünlerinin zararlarına karşı özellikle gençlerimiz arasında bilinçlenmeyi artıracak bu güzel buluşmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

-Corona virüs salgınıyla mücadele ettiğimiz bir dönemde sizlerin bu gayretleri daha fazla anlam kazanmıştır. Covid 19 virüsü tıpkı tütün ürünleri gibi en büyük hasarı akciğerlere yapıyor.

-Sigara içenler, tütün ürünleri kullananlar Covid 19 hastalığından daha olumsuz etkileniyor.

-Dünya genelinde her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin kişi tütün kullanıma bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Türkiye olarak bilim kurulu tavsiyelerimiz doğrultusunda birçok önlem aldık.

-1 Haziran itibariyle uygulanacak normalleşme takviminde de vatandaşlarımızın sağlığını riske atacak adımlardan uzak durduk.

-Eğlence mekanları ve nargile içilen yerler bir süre daha kapalı kalmaya devam edecek. Bizim için insan sağlığı her türlü hesabın üzerindedir.

-Tütün endüstrisi on yıllardır kendi kasalarını doldururken, milyonlarca genci özgürlüğünden etmiş, bağımlı bir hayata hapsetmiştir.

-400 bin insanın hayatına mal olan virüse karşı yürüttüğümüz zorlu mücadelede hata yapma lüksümüz yoktur

-Alkol düzenlemesinden uyuşturucuyla mücadeleye kadar her adımımız engellenmeye çalışıldı.

-Para kazanma hırsının insani değerlerin hatta insan hayatının önüne geçtiği tuhaf zamanlarda yaşıyoruz.

-Vahşi kapitalizmin en çok sirayet ettiği sektörlerin başında tütün endüstrisi vardır

-Alkol düzenlemesinden uyuşturucuyla mücadeleye kadar her adımımız engellenmeye çalışıldı

-Türkiye 1970’lerde ‘İnşallah bol bol içki ve sigara içilir.’ temennisiyle meyhane açan, Gümrük ve Tekel bakanları dahi görmüştür

-Dünya Tütüne Hayır Günü’nü gençlerin sigara kullanımından uzaklaştırılması bakımından son derece önemli buluyorum

-Gençlerimizi sigara, içki ve uyuşturucunun zararlarına karşı ne kadar bilinçlendirirsek, geleceğimize o denli güvenle bakabiliriz.”

‘SİGARA’ İTİRAFI

Erdoğan, gençlerle yaptığı konuşma sırasında şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda vergiler içerisinde en çok vergi yükünü sigaraya yüklüyoruz. ‘Acaba ne derler?’ diye de düşünmüyoruz. Çünkü biz bu sigara müptelası vatandaşlarımızı çok seviyoruz. ‘Onların sigara fiyatlarını arttıralım, belki o zaman bu işten yavaş yavaş kaçarlar’ diye düşünüyoruz fakat yine de kaçmıyorlar nedense? Ama biz yine vergiyi sigaraya bindireceğiz. Böylece bu yola devam edeceğiz.”