Erdoğan: Ne zaman sesin çıkacak Suudi Arabistan, yazıklar olsun Abu Dabi...

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin İsrail ile ilan ettiği 'Yüzyılın Anlaşması'na ilişkin açıklamasında "Başta Suudi Arabistan, sesin çıkmıyor sesin, ne zaman çıkacak? Ya Abu Dabi yönetimi, bir de oraya katılıp alkış tutuyorlar. Yazıklar olsun." dedi.

Erdoğan: Ne zaman sesin çıkacak Suudi Arabistan, yazıklar olsun Abu Dabi...

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

Erdoğa konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile önceki gün ilan ettiği Yüzyılın Anlaşması’yla ilgili konuşurken “Görünürde iki devletli çözümü kabul eden ama esaste Filistin’i yok eden bu planı asla tanımıyor ve kabul etmiyoruz.” dedi.

Erdoğan, anlaşmaya sessiz kaldıklarını belirttiği Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerine de “Yazıklar olsun” diye seslendi.

Erdoğan’ın konuşmasından bazı bölümler şöyle:

ELAZIĞ DEPREMİ

-Deprem haberiyle birlikte 3 bakanımı hemen Elazığ’a gönderdim. Anında oraya ulaşarak, o günden bugüne orada bu çalışmalara hep birlikte katıldılar. Ve terk etmediler. Dün İçişleri Bakanım Ankara’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı için geldi, tekrar Elazığ’a döndü. Aynı şekilde Sağlık Bakanım, son salgın hastalıkla ilgili olarak Ankara’ya geldi ve buradaki çalışmalara bizzat kendisinin yapması gereken müdahaleler sebebiyle geldi.

– Genel başkan vekilim, genel başkan yardımcılarım onlar da aynı şekilde deprem bölgesinde bulunmuşlardır. Değerli kardeşlerim, şahsım da hemen ertesi gün giderek çalışmaları yerinde gördüm. Sonra Malatya’ya gittim. Sonra orada halkta iç içe olduk. Onlarla dertleştik. Daha sonra Ankara’ya dönerek malum uzun yolculuk için İstanbul’a geçtim.

– Bizim tarihimizde Erzincan depremi vardır, meşhurdur. Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli bu depremler vardır, malumdur. CHP Genel Başkanı tarih cahili bilmez. Ben cezaevinden yeni çıkmıştım, deprem olunca hemen o bölgelere gittim. Biz dertliyiz. Ya bunun haberi yok. Sorun Van depreminden haberi var mı? Yoktur. 20 katrilyona yakın para, eski parayla…

– Utanmadan soruyor, ‘Deprem için toplanan para nereye gitti?’ diye. Deprem için toplanan para buralara gitti. O zaman milli bütçeden de para ayırdık. Van’ın suyu yoktu suyu, devlet su işlerini seferber ettik. O suyu getirme işi Van Büyükşehir Belediyesi’ne aitti. Terör örgütüyle el ele olan bu belediye, halkı susuz bırakmıştı. ‘Deprem için toplnGit yerinde gör. Van depreminden sonra Edremit’i, Gölcük depreminden sonra Gölcük’ü yeniden inşa ettik. Milli bütçeden de verdik. Bay Kemal, sen kiminle cirit attığının farkında değilsin. Depremlerden sonra harcanan para, toplanan vergilerin 5 katı kadardır.

‘YÜZYILIN ANLAŞMASI’

– Filistin topraklarında korsan bir şekilde kurdurulan İsrail haksız ve hukuksuz şekilde bugünkü sınırlarına ulaştı. İsrail’in de gözü doymuyor. Son olarak ABD’nin desteğiyle işgal altındaki Filistin topraklarını ilhak anlamına gelen bir planı devreye almaya çalışıyor. Bu planla işgal edilen Filistin topraklarının ilhakı amaçlanıyor. Görünürde iki devletli çözümü kabul eden ama esaste Filistin’i yok eden bu planı asla tanımıyor ve kabul etmiyoruz.

Kudüs kırmızı çizgimizdir. Başta Suudi Arabistan, sesin çıkmıyor sesin, ne zaman çıkacak? Ya Abu Dabi yönetimi, bir de oraya katılıp alkış tutuyorlar. Yazıklar olsun. Başlarında kipa olanlar da alkış tutuyor, onlar da alkış tutuyor Hristiyan dünyasının da Kudüs’e sahip çıkması lazım. Bu işin başını çeken Trump, Hristiyan değil mi? Bu olaylar karşısında Hristiyan dünyası herhalde eli kolu bağlı kalmayacak? Kudüs’te Hristiyanların da hakkı var.”

İDLİB

-Esed rejimi İdlib’deki saldırıları artırmıştır. Rusya ile bir mutabakat imzalamıştık, bu plan adım adım ihlal edilmektedir. Suriye’deki her gelişme Türkiye için kendi sınırları içindekiler kadar önemlidir. Halen 3,6 milyon Suriyeliyi barındıran ülkemizin yeni bir göç dalgasına tahammülü yoktur. Suriye’nin durumuna seyirci kalmayacağız. Adana mutabakatının gereği olarak oradayız. Teröristleri sonuna kadar kovalarız. Bu bazen YPG, PYD, DEAŞ olur hatta bazen FETÖ olur. Nereye kaçarsa kovalayacağız. İdlib’deki durumun süratle normale dönmemesi durumunda harekete geçeriz.

-Bir kez daha ilan ediyorum. Bölücü terör örgütünün Suriye’nin herhangi bir yerinde fitne çukuru açmasına izin vermeyeceğiz. Gerekirse teröristlerin bulunduğu her yere giderek bu oyunu bozacağız. Siyasi süreç hızla ve adil şekilde hayata geçirilmeli. Askeri güç kullanmak dahil ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz.