Erdoğan-Merkel ortak basın toplantısı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Almanya ile ilişkilerin güçlendirilerek devam ettirileceğini" söyledi. Erdoğan bir soru üzere verdiği yanıtta, Türkiye-Almanya ilişkilerinden rahatsız olanlar olduğunu söyleyip, "Basın özgürlüğü konusunda hassasiyetimi bilen bilir." dedi.

Erdoğan-Merkel ortak basın toplantısı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Görüşmede Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapmak üzere kameraların karşısına geçti.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

“-Bugün kıymetli misafirlerimizle yoğun ve verimli bir program gerçekleştirdik. Başta Libya ve Suriye olmak üzere bölgesel konuları görüştük.

-Küresel gelişmeleri işbirliğinin önemini gösterdi. İkili ilişkiler kapsamlı şekilde ele aldık.

-Geçtiğimiz aylara Barış pınarı harekatını bahane eden terör örgütü yandaşları Almanya’da vatandaşlarımıza saldırlar gerçekleştirdi. Bu saldırıları lanetliyorum. Bu eylemelerin görmezden gelinmesi mümkün değildir. Almanya’dan sorumluların cezalandırılmasını özellikle bekliyoruz.

-Görüşmede AB-Türkiye ilişkilerini de ele aldık. Almanya dönem başkanı olacak, bunun Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için fırsat olacağını düşünüyoruz.

-Türkiye ve Almanya göç konusunda Avrupa’nın yükünü üstlenmiş durumda. AB’nin Suriye’ye daha çok yardım yapması insani görev.

-İdlib son günlerde rejimin ağır saldırılarına maruz kalmaktadır. Aralıksız bombalanıyor. İdlib insanının içinde bulunduğu durumu hafifletmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Merkel’e neler yaptığımızı anlattık. İdlibli kardeşlerimize yönelik vahşetin son bulması için herkes rejim üzerinde baskı kurmalı.

-Darbeci Hafter ve destekçilerinin son bir kaç gündür saldırılarını artırması uzlaşı gibi bir niyeti olmadığı görüldü. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Ulusal Mutabakat Hükümetine destek vermek, BMGK’nin 2259 sayılı kararı gereğince bir tercih değil yükümlülüktür.

MERKEL

Merkel’in açıklamalarından satır başları şöyle;

“-Bu sabah Alman Ticaret Odası’yla yaptığım görüşmede yerleşik Alman şirketlerinin eğitim faaliyetlerine de katkı sağlayabileceklerini konuştuk. Ticari ekonomi ilişkilerimizi ortak komisyonun çalışmalarıyla katkı sağlayabileceğimizi konuştuk. Alman vatandaşı olan ve yurt dışına çıkış yasağı bulunan tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumlarıyla ilgili görüşmeye niyetli olduğumuzu ilettik.

-Burada görevli Alman gazetecilere akreditasyonlarının verilmesi de konuştuğumuz konulardan biriydi. İdlib’deki durumu da ele aldık. Oradan kaçan insanların çadırlarda barındıklarını ve onların durumumun düzletmek için maddi katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ilettik.

-Alman şirketleri gümrük birliğinin modernizasyonuyla birlikte ilişkilerin daha iyi olabileceğini söylediler. Libya’daki kırılgan ateşkes kalıcı barışa dönüşmeli. Umuyoruz ki Hafter tarafından da olumlu adımların atılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin mülteciler konusunda sağladığı destekleri takdir ettiğimizi ifade ettik. 3,5 milyon ve belki de daha fazla mültecinin burada kabul edilmesinin çok önemli olduğunu belirttik.

SORU-CEVAP

(Libya’daki gelişmeler)

Erdoğan: Askeri güçlere eğitim vermek için heyet gönderdik. Biz Sarrac’ı yalnız bırakmayacağız, destek vermeye kararlıyız. Hafter nasıl bazı ülkeler tarafından tanınıyor, anlayabilmiş değiliz.

Bu tür bir insan şımartılırsa destek verilirse, bu desteklerin arkasında Abu Dabi, Mısır var, Wagner de var. Bunun dışında Sudan’dan yine 5 bin 6 bin civarında kara gücü bütün bunlar olurken 500 yıllık topraklarda olan Türkiye olarak yalnız bırakmamız mümkün değil.

En önemli konu 55 maddeyi sözde kabul etmek başka birşey altına imza koymak başka birşey…

Merkel: Berlin Konferansını düzenlememizin nedeni statükonun tespit edilmesiydi. Taraflar ateşkesi destekleme konusunda yükümlülük gösterdi. Konferanstan bu yana çatışmalar azalmıştı. Şu anda askeri komitenin toplanması. Ben tabii ki bütün çatışmaların hemen sonlanacağını beklemiyordum, kırılgan bir denge var. 55 maddeyi kabul etmeleri çok önemliydi. Zor bir süreç. Biz yoğun olarak takip ediyoruz. Diğer toplantıda bulunan ülkeler de ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Berlin konferasında kabul edilen maddeler BM Güvenlik Konseyi’nde onaylanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hafter halen imza atmadı. Hafter’in yarın ne yapacağı belli olmaz onu da söyleyeyim.

Merkel: Hafter sadece ateşkesi kabul etti ve askeri komite için isim belirtti. Hafter’in Moskova’da olduğu gibi Berlin’de de imzalamadı.

(Almanya Başbakanı Merkel, Libya konulu Berlin konferasında kabul edilen maddelerin BM Güvenlik Konseyi’nde onaylanacağını söyledi.)

(İdlib’den yeni göç dalgası)

Merkel: Kaçanlar için bina yapılmasına Almanya olarak destek verebiliriz. İdlib’de kaçanlar çadırda yaşamaya çalışıyor.

Erdoğan: 400 bine yakın İdlibli sınırımıza doğru hareket halinde. Sayın Şansölye de “destek verebiliriz” dedi. Kızılay ve AFAD’la görüştükten sonra göre kendilerinde böyle bir desteği verebileceklerini ifade ettiler. İlk etapta 10 bin barınak yapmak için adımlar atıldı.

Güvenli bölge konusunda ala bir dönüş olmadı. Terör örgütleri halen harekat bölgesinden çıkarılmadı.

(Alman gazetecilere akreditasyon)

“Uluslararası basın mensuplarının çalışma izinleri Cumhurbaşkanlığın İletişim Başkanlığı’nın görev alanına girmektedir. 19 farklı Alman kurumunda 35 gazeteciye basın karıt düzenlenmiştir. 28 Alman basın mensubunun da başvuruları ulaşmıştır. Başvurular 31 Aralık 2019 tarihinde tamamlanmıştır. Değerlendirmesi yapılmaktadır. Almanya ile iyi ilişkilerimizden rahatsız olan bazı kişilerin Türkiye’nin Alman gazetecilere akreditasyon vermediği şeklinde yansıtmaya çalıştıklarını görüyoruz. Böyle bir özel muamelenin ya da alman gazetecilere yönelik çifte standardın olmadığını ilk elden ifade etmek isterim. Mevcut yerleşik akreditasyona sahip gazetecilerin sorun yaşamaması için, benim de takip ettiğim, izlediğim bir şekilde oturum izinlerinden sorumlu olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile iletişim halindeyiz. Bir sorun ve mağduriyet yaşanması söz konusu değildir. Basın özgürlüğü konusunda hassasiyetimi bilen bilir.

(Almanya’ya kaçan ‘FETÖ’cüler)

Merkel: Biz devlet olarak kimseyi desteklemiyoruz. Bir darbe girişimine katılmış bir kişiyse bağımsız mahkemelerimizin kararlarına uymak durumundayız. Mahkeme kararlarına saygı durmak zorundayız.

(Libya’da ateşkes sağlanacak mı?)

Erdoğan: Ben Hafter’in ateşkesi kabul ettiğine inanmıyorum. Berlin sürecindeki ülkeler bu adama yüz vermemeli.

(İstanbul’da Suriye zirvesi)

Erdoğan: Şubat değil de tarihi Mart’a kaydırabiliriz.