'Erdoğan, Macron’dan hava savunma sistemine dahil olmayı istedi' iddiası

Erdoğan'ın, Macron'dan Avrupa yapımı hava savunma sistemi temin etmek istediği iddia edildi.

'Erdoğan, Macron’dan hava savunma sistemine dahil olmayı istedi' iddiası

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan, Türkiye’nin Avrupa yapımı hava savunma sistemi SAMP-T’lerin üretimine dahil olmasına izin vermesini istediği iddia edildi. Bloomberg’in haberinde, “Türkiye Macron’a füze savunma sistemi satın almak için baskı yapıyor” başlığı kullanıldı.

Bloomberg’in, Ankara ve Paris merkezli isimsiz üst düzey resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, bu hafta başında Erdoğan ile Macron arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği görüşmede, Fransız Eurosam’ın SAMP/T füze savunma sistemi üretimine katılmak istediği iddia edilen Erdoğan’ın, Macron’dan, Türkiye’ye yönelik muhalefeti bırakmasını istediği öne sürüldü. Elysee Sarayı’ndan ismini açıklanmayan bir yetkili “Macron, Erdoğan’ın isteğine karşılık olarak Türkiye’nin Suriye’deki amaçlarını netleştirmesini istediğini söyledi” yorumunu yaptı. Yetkili, Macron’un Avrupa yapımı savunma sisteminin temin edilmesinden önce bu konunun netleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin taleplerine rağmen ABD’nin Patriot sistemini vermemesiyle birlikte Batı’daki diğer müttefiklerinin kapısını çaldığı öne sürülen haberde, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alması başta ABD olmak üzere NATO müttefikleriyle ilişkisini test etmişti. Ankara, henüz Rus ekipmanları aktive etmedi ve Erdoğan da yaptırım tehditlerine rağmen geri adım atmamıştı” ifadesi yer aldı.