Erdoğan: BM'nin tavır almasının vakti geldi

Koronavirüs salgını nedeniyle sanal ortamda yapılan 75'inci Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları başladı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans ile yaptığı konuşmasında, geliştirilecek korona aşısının rekabet konusu haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan: BM'nin tavır almasının vakti geldi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na seslendi.

Salgın konusunda BM’yi eleştiren Erdoğan, “BM’nin en temel karar alma organı olan Güvenlik Konseyi’nin salgını gündeme alması haftalar, hatta aylar sürdü” dedi.

Erdoğan, “BM başta olmak üzere çok taraflı örgütlerin reform ihtiyacı var. ‘Dünya beşten büyüktür’ tezinin haklılığını bir kez daha görmüş olduk. Güvenlik Konseyi yeniden yapılandırılmalı. Şeffaf ve hesap verilebilir bir yapıya dönüştürmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Küresel sorunlara karşı yerel çözümler ancak günü kurtarır” diyen Erdoğan, “Uzun vadeli çözümler için uluslararası dayanışma şart” ifadelerini kullanarak aşı konusunda dünyaya çağrıda bulundu; “Tıbbi malzeme ve ilaç tedariki ile aşı geliştirme çalışmaları rekabet konusu yapılmamalı. Aşı geliştirme çalışmaları rekabet konusu yapılmamalıdır. Hangi ülkede üretilirse üretilsin, kullanıma hazır hale getirilecek aşılar, insanlığın ortak istifadesine sunulmalıdır. Rekabet konusu yapılmamalıdır”

Konuşmasında, BM’den sığınmacılara kucak açmayan ülkelere baskı yapmasını isteyen Erdoğan, “Kimi devletler sığınmacıların ve göçmenlerin haklarını ihlal ediyor. BM’nin tavır almasının vakti geldi” dedi.

Doğu Akdeniz’deki kriz konusunda bölgesel bir konferans öneren Erdoğan, ”Bölgede bugün yaşanan sıkıntıların sebebi, Yunanistan ile Rum kesiminin 2003’ten beri maksimalist taleplerle attıkları tek yanlı adımlardır, içinde Kıbrıs Türklerinin de yer aldığı bölgesel bir konferans düzenlenmesini teklif ediyoruz” ifadelerini kullandı.