Erdoğan 2015'te kalmış: Döviz rezervi 105 değil 46 milyar dolar

Erdoğan’ın iddia ettiği 105 milyar dolarlık seviyeyi Türkiye en son 2015’te görmüş. Merkez Bankası’nın döviz rezervinde şuanki gerçek 46 milyar dolar.

Erdoğan 2015'te kalmış: Döviz rezervi 105 değil 46 milyar dolar

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurlarındaki sert tırmanış ardından bugün ilk kez açıklama yaptı. Erdoğan, ekonomiye yönelik pozitif bir tablo çizerken Türkiye’nin döviz rezervinin 105 milyar dolar olduğunu öne sürdü. Ancak Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’nin hali hazırdaki döviz rezervi, Erdoğan’ın iddiasının yarısından daha az. Türkiye, Erdoğan’ın iddia ettiği seviyedeki döviz rezervine en son 2015’te sahip olmuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Ayasofya’da kıldığı Cuma namazı ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Döviz kurlarının tırmanışı ile bir kez daha tartışma konusu olan ekonomi politikalarına ve yönetimine sahip çıkan Erdoğan, “Merkez Bankası döviz rezervlerimiz şu an 105 milyar dolar” iddiasında bulundu.

BirGün’ün haberine göre, Türkiye’nin ne toplam rezervleri, ne de döviz rezervleri şu anda Erdoğan’ın öne sürdüğü seviyenin yakınında değil.

DÖVİZ REZERVİ 46 MİLYAR 673 MİLYON DOLAR

Merkez Bankası’nın en son bugün açıkladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre Türkiye’nin toplam rezervleri (altın+döviz) 90 milyar 245 milyon dolar.

Bu toplamın içindeki döviz rezervinin payı ise 46 milyar 673 milyon dolar. Geri kalan 43 milyar 572 milyon dolarlık rezerv ise altına ait.

Merkez Bankası verilerinde yer alan bilgiye göre, brüt döviz rezervindeki bu seviye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38,10 daha geride.

 

105 MİLYAR DOLAR DÖVİZ REZERVİ EN SON 2015’TE GERÇEKLEŞTİ

Türkiye’nin döviz rezervi, sadece bugün değil, yakın zamanda da Erdoğan’ın sözünü ettiği seviyeye hiç çıkmadı.

Merkez Bankası’nın döviz rezervi, en üst noktasını 2013 yılının Kasım ayında 114 milyar dolarla gördü. Erdoğan’ın bahsettiği seviyedeki döviz rezervi ise, en son 2015 yılının Şubat-Mart ayları arasında gerçekleşti.