Erdoğan: 1 milyona yakın insan sınırlarımıza yürüyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyaretinde, "Türkiye olarak Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı bir kez daha altını çizmek istiyorum." dedi.

Erdoğan: 1 milyona yakın insan sınırlarımıza yürüyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ikili anlaşmaların imza töreninde düzenlenen basın toplantısnda konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“İLHAKI TANIMIYORUZ”

-Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlikten ötürü değerli dostum Zelenskiy ve çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye olarak Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı bir kez daha altını çizmek istiyorum.

-İkili görüşmemizde gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomi, turizm kültür, bu alanlarda yapmış olduğumuz görüşmenin çok çok verimli olduğuna inanıyorum.

-Necip Hablemitoğlu’nun failinin Ukrayna’da olduğuna dair dosyaları verdik.

ZELENSKY: TÜRKİYE’DEN YARDIM ALACAĞIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, “İdlib’de Türk askerlerinin hayatını kaybetmesi nedeniyle başsağlığı dileğinde bulunuyorum. Askeri-mali iş birliği anlaşması sayesinde Ukrayna ordusu Türk ortaklarından yardım alacak. Bunun için minnettarız.” dedi.

SORU YANIT

(İdlib)

Erdoğan: Öncelikle İdlib konusundaki gelişmeler tabii her geçen gün ne yazık ki artık altından kalkınamaz bir duruma geldi. Çok sabrettik ve öyle ki rejimin maalesef Rusya’nın da görmezliğiyle yapmış olduğu varil bombalarıyla saldırılar neticesinde İdlib ki 3- 4 milyon insanın yaşadığı yer. Bu insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. Son gelen rakamlar maalesef 1 milyona yakın insanlar sınırlarımıza doğru yürüyor. Çoluk, çocuk yaşlı hep birlikte onlarla beraber sınıra geliyor. Şu anda 4 milyona yakın Suriyeli var. Bunların 3.5 milyonu tamamıyla sınır bölgelerindeydi. Biz bunları ülkemizde misafir ediyoruz, konteyner kentlerde misafir ettik artık yavaş yavaş kendileri bir yerlere yerleşmeye başladılar. Gelecek olan 1 milyon insanı biz nerelere yerleştireceğiz. Çok kısa süre önce biliyorsunuz deprem geçirdik. Depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. Fakat 10 bine aşkın ağır hasarlı bina var. 10 bine aşkın ağır hasarlı binayı inşaa edeceğiz. Bu mülteciler ülkemize geliyor. Onun için karşı tedbirler almak durumunda kaldık. Suriye’de özellikle nasıl iskan ederiz bunun çalışmasını yapıyoruz.

Ne yazık ki bu sabah maalesef rejim güçleri yine İdlib’de hava saldırısına geçti ve bu hava saldırısı neticesinde 8 kişi 5’i de asker şehit oldu. Artık dedik ki olacak gibi değil ve karşı bu noktada cevaplar verildi. Şu anda kesinlikle bizde bu noktada gerek hava gerek kara olmak üzere yoğun bir şekilde bunlara gerekenleri yapıyoruz. Gereken bedelleri ödetiyoruz, ödetmeye de devam edeceğiz.

(FETÖ)

Zelensky: Eğitim kurumları arkasında saklanan örgütlerin faaliyetleriyle ilgili Sayın Erdoğan’la görüşme yaptık. Bildiğim kadarıyla bu konu Ukrayna Türkiye ilişkilerinde uzun süredir gündemde. Bugün Sayın Erdoğan’dan bilgileri aldım ve iç servis başkanımıza bu isimleri ilettim.