Erdoğan: "1 milyar Euro göndereceğiz" diyorlar, artık istemiyoruz

"40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti, onların vereceği parayı da bulur."

Erdoğan:

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Suriye’deki son gelişmeleri ele aldık. Hali hazırda İdlib’de 1,5 milyon insan evlerini terk etmiş ve sınırlarımıza dayanmış vaziyette bekliyor. Maalesef AB üyesi ülkelerin bu konudaki duyarsızlığını da dile getirmek durumunda kaldım. Hala Avrupa ülkeleri yapmış olduğumuz insanı yardımın farkında değil.”

“4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin durumunu maalesef AB üyesi ülkeler ve tüm dünya anlamış değil. AB liderlerinin duyarsızlıklarını dile getirdim.”

“Biz taahhütlerimizi harfiyen yerine getirdik. Adil yük ve sorumluluk paylaşımı beklentilerimiz ne yazık ki cevapsız kaldı. AB, 18 Mart Bildirisinin gereklerini tam olarak yerine getirmemiştir. Avrupa Birliği sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Avrupa Birliği bugün de çifte standart uygulamaktadır.”

“40 milyar doları aşkın harcama yaptık. Size 1 milyar euro göndereceğiz.’ diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz? Biz artık bu parayı da istemiyoruz. 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti, onların vereceği parayı da bulur.”

“Hukuka göre kişileri zorla bir ülkede tutamazsınız.”

‘AB ŞARTLARINI YERİNE GETİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Bulgaristan Başbakanı Borisov ise şu açıklamalarda bulundu:

“Bulgaristan halkına yönelik tebrik mesajlarınız için teşekkür ediyorum. Şahsım ve ekibim adına bir kez daha şehit askerlerin yakınlarına taziyelerimi iletmek isterim. Corona virüse karşı ekipman desteğiniz için teşekkür ediyorum. Bulgaristan’daki kamuoyuna bilgi vermek adına, dünya genelinde zor bulunan filtreli maskelerin temin edilmesi açısından bize yardımcı olacağınız için teşekkür ediyorum. Bu maskeler önemlidir. Sadece Çin, Hindistan ve Türkiye’de üretilmektedir.”

“Suriye’deki gelişmeler konusunda diplomatik çözümler bulacağınızı arzu ve temenni ediyorum. Can kaybı yanısıra yüzbinlerce mülteci de sınırlarımıza doğru geliyor. Şahsınız nezdinde Türkiye’nin Bulgaristan sınırına yönelik AB şartlarını yerine getirdiğiniz için teşekkür ediyorum.”

“AB kapıda bekleyen insani krizi göremiyor. Türkiye’ye gerekli kaynağın neden verilmediğini anlayamıyorum.”