Ensar’ın ‘değerler eğitimi’ne iptal

Eğitim-Sen Antalya Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı Antalya Şubesi arasında 1 Ekim 2018 tarihli, "Değerler Eğitimi Faaliyetleri" protokolünün iptali için 6 Şubat 2019’da Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, protokolü Anyasa'ya aykırı bularak iptal kararı verdi.

Ensar’ın ‘değerler eğitimi’ne iptal

Yüksek Mahkeme, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokolün Anayasa’ya ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı bulunduğuna kanaat getirerek, iptal etti.

Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:

“Bu çerçevede davaya konu ‘Değerler Eğitimi Faaliyetleri Protokolü’nün, bir kamu hizmeti olan eğitim öğretim hizmetinin, devletin hizmet alanı içerisinde ancak genel idare esaslarına göre memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülmesine ilişkin Anayasanın amir hükmüne ve Türk Milli Eğitiminin temel ilke ve kurallarına aykırı olduğu, dayanak hukuksal düzenlemelerin amaç ve kapsamını aştığı anlaşıldığından, davaya konu protokolün hukuka aykırı sonucuna varılmıştır.”

Mahkemenin verdiği karara ilişkin şube binasında açıklama yapan Eğitim Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, Danıştay’ın açık kararına rağmen, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı Antalya Şubesi arasında benzer bir protokolün düzenlenmiş olmasının açık bir şekilde yargı kararlarını tanımamak olduğunu yorumladı.

“ÇOCUKLARIMIZIN BUNLARDAN ÖĞRENECEĞİ DEĞER YOK”

“İmzalanan bu protokol ile MEB’in asli görevleri, tıpkı bir hizmetin taşerona devredilmesi gibi, yargı kararlarına meydan okunarak Ensar Vakfına devredilmekteydi” diyen Sönmez, MEB ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, eğitim öğretim süreçlerinde çeşitli dernek, vakıf, cemaat gibi yapılara alan açmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Sönmez, “Eğitimin sorunlarını ve çözüm yollarını bilim insanları, sendikalar ve uzmanlarla tartışmalı ve onlarla işbirliği yapmalıdır. ‘Değerler Eğitimi’ adı altında yürütülen faaliyetlerde evrensel değerler dikkate alınmalı, ayrımcı, ötekileştirici, bilimdışı yaklaşımlara son verilmelidir. Eğitim Sen olarak demokratik, bilimsel eğitimin yaşam bulması için hem hukuki, hem demokratik haklarımızı kullanacağımızı buradan bir kez daha bildiriyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda çeşitli çocuk istismarı vakalarıyla gündeme gelmiş vakıflarla ‘Değerler Eğitimi’ protokollerinin yapılmış olması tam bir skandaldır. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu vakıflardan öğreneceği hiçbir değer yoktur. Bu mahkeme kararı da göstermiştir ki eğitimle ilgili bütün çalışmalar kamu çalışanları eliyle ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülecektir. Bu görev devredilemeyecektir” dedi.