'En büyük keşfi' yapmışken: Taksim'de bulunan doğalgazdan ne haber?

Erdoğan'ın 'Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz bulduk' açıklaması, akıllara 2013 yılında yandaş medyada yer alan ve Taksim Meydanı'nda doğalgaz bulunduğu iddia edilen haberi getirdi.

'En büyük keşfi' yapmışken: Taksim'de bulunan doğalgazdan ne haber?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz çarşamba günü, bugünü işaret edip ‘müjde’yi duyuracağım demesi üzerine yandaş ve muhalif kesimden bir dizi tahmin ve açıklama geldi. Reuters dün akşam, Karadeniz’de 800 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu açıklamıştı.

İstanbul Dolmabahçe’de açıklama yapan Erdoğan, söz konusu ‘müjde’nin Karadeniz’de bulunan doğalgaz olduğunu ve keşfedilen toplam rezervin 320 milyar metreküp olduğunu ifade etti. Miktarı dünkü tahmin edilen miktarın yarısından az olan bu keşif, 2013 yılında yapılan yandaş medyanın bir haberini akıllara getirdi.

“38 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ” İDDİASI

1 Nisan 2013 tarihinde, Anadolu Ajansı kaynaklı ‘Taksim’de doğalgaz bulundu’ başlıklı haber yayınlamıştı. 7 yıl önce yayınlanan ve “İstanbul’da yayalaştırma projesi kapsamında yapılan kazılar sonucunda, 38 milyar metreküp doğalgaz rezervi tespit edildi.” denilen, İstanbul’un 10 yıllık ihtiyacını karşılayacağı iddia edilen doğalgaz keşfi haberinde şu ifadeler yer almıştı:

“Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında bulunan tarihi eserlerden sonra İstanbul’un 10 yıllık ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu belirtilen doğalgaz rezervi ortaya çıktı.”

‘Japon bilim insanı İchi Nissan’ın görüşlerine de yer verildiği belirtilen haberde Nissan’ın ”Burada düşündüğümüz rezerv miktarının 38 milyar metreküp civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Buradan çıkarılacak doğalgaz ile İstanbul, enerji ihtiyacını kendisi karşılayacaktır. Bu rezerv, İstanbul’un 10 yıllık ihtiyacına yetecek kapasitededir.” şeklindeki değerlendirme yer almıştı.

Ancak bu “keşif”in üzerinden geçen 7 yılda, bir çalışma yapıldığına ya da yapılan çalışmayla ilgili bir sonuç alındığına dair bilgi bulunmuyor.