Emniyet Genel Müdür Yardımcısı: Polis eski polis değil, darbede tüm Genelkurmay da olsa direnecekti

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan, polis teşkılatının eski dönemde çok zayıf olduğunu öne sürerken "Ancak artık halk eski halk değil, polis de eski polis değil" dedi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı: Polis eski polis değil, darbede tüm Genelkurmay da olsa direnecekti

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 15 Temmuz gecesi, Emniyet Genel Müdürlüğünde emniyet müdürlerinin bir toplantı yaptığını ve bu toplantıdan çıkan kararın, “TSK darbe yapmıştır, polis askere karşı koymaz” olduğunu ve bunun da teşkilat içinde tüm personele gönderildiğini iddia etmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü bu iddiayı yalanlarken konuya ilişkin bir açıklamada Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’dan geldi. Habertürk‘ten Nagehan Alçı’ya konuşan Çalışkan “iddianın hiçbir temeli olmadığını” tekrar ederken “Halk eski halk değil, polis de eski polis değil. Emir komuta içinde tüm Genelkurmay’ın iştirak ettiği 12 Eylül tarzı darbe olsaydı da polis ve halk sonuna kadar direnecekti” dedi.

Alçı’nın köşe yazısına göre Çalışkan’ın ifadeleri şöyle:

“Bu iddianın elle tutulur hiçbir tarafı olamaz Nagehan Hanım. Öyle bir şey kesinlikle yok. Emniyet teşkilatı bir bütün olarak o akşam sonuna kadar darbecilerle mücadele etti. Ben saat 9 ile 10 arası, Cumhurbaşkanı, Başbakan ya da bakanlarla herhangi bir temas kurmadan direkt talimat verdim. Böyle bir konuda temasa ya da sivil otoriteden yazılı emir almaya gerek yok. Darbeye teşebbüs anayasal suçtur.

Perinçek’in dediği şu olabilir: FETÖ’cüler kendi aralarında gayri resmi mesajlaşmalarında böyle bir şey söylemiş olabilirler. Perinçek belki onların yazışmalarını görmüştür. Emniyet’in böyle bir mesajının olduğu çok net bir yalan.”

***

Eski darbelerde Perinçek’in dediği gibi polis hemen teslim olmuştu. Polis teşkilatı zaten o zaman çok zayıftı. Ancak artık halk eski halk değil, polis de eski polis değil. Emir komuta içinde tüm Genelkurmay’ın iştirak ettiği 12 Eylül tarzı darbe olsaydı da polis ve halk sonuna kadar direnecekti. O zaman da darbe başarılı olamazdı. Üstelik bu kez darbecilerin cesareti de yoktu. Emniyet teşkilatına ne bir telefon açtılar ne bir mesaj gönderdiler. Bizimle hiçbir temas kurmadılar.”