Emek örgütlerinden görevinden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan'a destek

Avukatlar Sendikası, AKP medyasında hedef gösterilmesinin ardından HSK tarafından görevinden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan'a destek açıklamasında bulundu.

Emek örgütlerinden görevinden uzaklaştırılan Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan'a destek

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve İzmir Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan, ölüm orucuna ara verdikten sonra yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için üzüntüsünü dile getirmiş, öncesinde de Gökçek’in yaşatılması için çağrı yapmıştı.

Bu paylaşımları sonrası AKP medyasının hedef alıp linç kampanyası başlattığı Pehlivan hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından başlatılan soruşturma neticesinde 3 ay tedbiren görevden uzaklaştırma kararı verilmişti.

Karar sonrası birçok hukuk kurumunun yanı sıra emek örgütlerinden de Sarısu Pehlivan’a destek açıklamaları  gelmeye devam ediyor.

Avukatlar Sendikası tarafından HSK’nın görevden uzaklaştırma kararına karşı yapılan açıklamada, ”Gerek hakkındaki soruşturmanın gerekse görevinden uzaklaştırma kararının, son yıllarda sıkça rastladığımız ve ‘ihbar’ metoduna dönüştürülmeye çalışılan bir sosyal medya linciyle hedef gösterilmesinin sonucu ve bir gözdağı olduğu açıktır.” denildi.

Avukatlar Sendikası’nın açıklaması şöyle:

YARGIÇ AYŞE SARISU PEHLİVAN YALNIZ DEĞİLDİR!

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, ölüm orucundan vazgeçmiş bir kişinin daha sonra hayatını kaybetmesi üzerine yaşam hakkına ilişkin yazdığı bir tweet nedeniyle yandaş gazeteler ve sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterilmiştir. Akabinde ise Anayasal koruma altındaki ifade özgürlüğü hiçe sayılarak hakkında HSK tarafından soruşturma başlatılmış ve bu kapsamda, Sarısu Pehlivan’ın 14.05.2020 tarihi itibariyle 3 ay süre ile görevinden uzaklaştırılmasına karar verilmiştir.

Gerek hakkındaki soruşturmanın gerekse görevinden uzaklaştırma kararının, son yıllarda sıkça rastladığımız ve “ihbar” metoduna dönüştürülmeye çalışılan bir sosyal medya linciyle hedef gösterilmesinin sonucu ve bir gözdağı olduğu açıktır.

Adil yargılanma hakkının korunduğu, insan haklarına saygılı ve bağımsız bir yargı sistemi için mücadele eden ve aynı zamanda bu mücadele amacını taşıyan Yargıçlar Sendikası Başkanlığı görevini üstlenmiş olan Yargıç Ayşe Sarısu Pehlivan’a yönelen bu saldırı, Yargıçlar Sendikası üyelerine mütemadiyen yapılan baskının bir görünümüdür.

Dolayısıyla haksız ve gerekçesiz olarak başlatılan soruşturma ve hatta görevinden uzaklaştırılmasına karar verilmesi; bu ülkedeki hiçbir yurttaşın Anayasal haklarının güvence altında olmadığının bir göstergesidir.

Bu asılsız soruşturmanın sonlandırılması ve Ayşe Sarısu Pehlivan’ın biran önce görevine iade edilmesi gerekmektedir.

Avukatlar Sendikası olarak; bağımsız yargı anlayışının önemli savunucularından biri olan, adalet ve hukuk mücadelesinden bir gün olsun vazgeçmeyen Ayşe Sarısu Pehlivan’ın her zaman yanında olduğumuzu ilan ederiz.

SINIF TAVRI’NDAN DESTEK MESAJI

Sınıf Tavrı’ndan da hakkında görevden uzaklaştırma kararı verilen Yargıçlar Sendikası Başkanı ve İzmir Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan için destek mesajı geldi.

Sınıf Tavrı’nın sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verildi:

”İşçi sınıfının yanında olan Ayşe Sarısu Pehlivan üzerinde kurulmaya çalışılan baskı, emekçilerin mücadelesi üzerinde kurulmak istenen baskıdır. Emekçilerin yanında olan Pehlivan’ın yanındayız.”