Elon Musk’tan darbelere açık destek

Musk, “İnsanların yararına olmayan şeyin ne olduğunu biliyor musunuz? ABD hükümeti Bolivya'daki Evo Morales'e oradaki lityumu alabilmen için darbe düzenledi.” diyen kullanıcı karşısında Elon Musk’ın yanıtı “İstediğimiz herkese darbe yapacağız! Buna alışın” diye yazdı.

Elon Musk’tan darbelere açık destek

Elon Musk, Twitter hesabından dünyadaki en büyük lityum rezervlerine sahip Bolivya’daki meşru Evo Morales yönetimine karşı ABD destekli darbeyi hatırlatan bir kullanıcıya açık biçimde ABD güdümündeki darbeleri destekleyen bir cevap verdi.

Musk, “İnsanların yararına olmayan şeyin ne olduğunu biliyor musunuz? ABD hükümeti Bolivya’daki Evo Morales’e oradaki lityumu alabilmen için darbe düzenledi.” diyen kullanıcı karşısında Elon Musk’ın yanıtı “İstediğimiz herkese darbe yapacağız! Buna alışın” diye yazdı.

Elon Musk’ın Tesla şirketinin ürettiği gibi elektrikli araçların bataryalarını üretmek için lityum madeni kullanılmakta. Dünyadaki lityumun çok büyük kısmı Bolivya, Arjantin ve Şili’de bulunmakta ve bunlar arasında Bolivya başı çekmekte. Evo Morales yönetimi diğer doğal kaynaklarda olduğu gibi lityum madenlerini de kamulaştırmıştı.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında harekete geçen Amerikancı ordu güçleri ve çetelerin baskısı sonrası Devlet Başkanı Evo Morales istifa etmek zorunda kalmıştı. Darbeci güçler ülkeyi seçime götürecek geçiş hükümetini kurmuş ve darbeye karşı çıkan halka karşı katliam kararnameleri çıkartmışlardı.

Önce 3 Mayıs olarak belirlenen seçim tarihi iki kez ertelenerek 18 Ekim’e çekilmiş, darbe yönetimi koronavirüs bahanesiyle zaman kazanmak istemişti.

Öte yandan söz konusu diyalog Musk’ın ABD’de açıklanan son ekonomik paketi eleştirdiği sosyal medya paylaşımı altında gerçekleşti. Milyonlarca Amerikalıya haftada 600 dolar ödenmesi yerine sadece tüketicilere doğrudan ödeme desteği yapılmasını savunan milyarderi senatör Bernie Sanders, Musk’ın ifadelerini “Bu ne ikiyüzlülük. Elon Musk, vergi ödeyenlerden milyarlarca dolar elde etti. Şimdi işini kaybeden 30 milyon Amerikalının işsizlik maaşı olarak haftada 600 dolar almasını durdurmaya çalışıyor. Bu sırada kendi serveti dört ayda 46,7 milyar dolar yükseldi. Zavallı” paylaşımıyla eleştirdi.