Ege'den sesler var: Turizm emekçisi "hakkımızı yedirmeyiz" diyor

Aylardır maaşlarını alamayıp, sigortasız ve kötü çalışma koşulları altında çalışan, Sınıf Tavrı'na temas eden, "Ceshme Plus" ve "Panorama Butik Otel" çalışanı emekçiler, bir basın açıklaması yapma kararı alırken, durumun vehametini de gazetemize aktardılar.

Ege'den sesler var: Turizm emekçisi

Turizm sektörü pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Bu sektörde çalışan bir milyona yakın emekçinin önemli bir çoğunluğu mevsimlik olarak kendine iş bulurken, salgın nedeniyle pek çoğu işini kaybetti. Normal şartlar altında uzun çalışma saatleri, ödenmeyen ücretler, kötü çalışma koşulları döngüsüne sıkıştırılan turizm emekçileri için bu yıl daha da kötü geçerken, bu duruma itiraz sesleri de yükseliyor.

İzmir Çeşme’de ve Balıkesir Ayvalık’ta otelleri bulunan ACR Grup ve SYT Global firması çalışanları duruma itirazlarını yükseltti. “Ceshme Plus” ve “Panorama Butik Otel” çalışanı emekçiler aylardır maaş alamazken, sigortasız bir biçimde ve kötü çalışma koşullarında çalıştırılıyor. Duruma itiraz emekçiler, Sınıf Tavrı ile temas ettiler. Sınıf Tavrı’na temas eden emekçiler, bir basın açıklaması yapma kararı alırken, durumun vehametini de aktardılar.

60’a yakın işçinin durumdan etkilendiğini, 35 işçinin ise ücretlerini alamadığını belirten işçiler açısından durum maaşlardan fazlasını içeriyor. Kötü çalışma koşulları, işletme yöneticilerinin baskıcı ve tehditkar tavırları işçileri çileden çıkartmış durumda. İşçilere göre günlük çalışma temposu 16 saati bulurken, pek çoğu sigortasız bir biçimde çalıştırılmış. İşçiler bu durumu “işyerinde yaşadıkları zehirlenme vakası” üzerine keşfederken, bu durum bardağı taşıran son damla olmuş.

İŞÇİLER: “HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

Gazete Manifesto’ya konuşan işçilerden Cihat şunları söylüyor:

“Haziran ve Temmuz ayı maaşlarımız işyerinde yatmadı. Burada bölüm müdürü olarak çalışırken, ekibimdeki işçilerin sigortasız bir biçimde çalıştırıldığını gördük. Bunlar yetmezmiş gibi, 16 saati aşkın bir biçimde, sert tutumlara maruz kalan bir biçimde çalıştırıldık. Uzun yıllardır bu sektörde çalışıyorum. Benzer onlarca vakaya rastladık. Her birinde ses çıkarmadığımız için bu noktaya geldik. Ancak “artık yeter” diyoruz. Hep birlikte başaracağız”

Cihat’ın söylemlerine diğer işçiler de katılıyor. İşçiler, işverenin tutumundan şikayet ederken, işyerinde yaşanan diğer olayları da anlatıyorlar. İşletme müdürlerinin kadın işçileri taciz ettiğini, belirtiyorlar. Bu nedenle bir kadın işçinin müdürlerden birini şikayet ettiğini belirten işçiler, bu kişinin gözaltına da alındığını belirtti.

İşletme hakkındaki iddialar bu kadarla sınırlı değil. İşletme, TAPDK belgesi olmadan içki satışı yaptıklarını ve “belediye ekiplerinin bu duruma göz yumduğunu” da ayrıca işçiler tarafından belirtiliyor.

SINIF TAVRI: “İŞÇİLER BİRLİKTE OLURSA, SÖMÜRÜ VE BASKI YOK OLUR”

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Sınıf Tavrı yetkilileri, işçilerin kendileriyle temas kurduğunu ve bu tür haksızlıkların “sık sık” karşılaştıklarını belirtiyor. “İşçi sınıfının birlikte durmasının, her türlü baskı ve sömürüyü ortadan kaldıracağını” belirten Sınıf Tavrı yetkilileri, işletmedeki tüm işçilerin hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini de belirtti.