'Edepli giyinin' talimatına suç duyurusu

Genel Sağlık İş Sendikası, personelin giyeceği kıyafetlerin “edep, adap ve inanca göre uyarlanması” isteyen ve kurumlara yazı gönderen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

'Edepli giyinin' talimatına suç duyurusu

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu imzası ile 31 Aralık 2019 tarihinde sağlık kurumlarına gönderilen “Sağlık Personellerinin Kıyafetleri Hakkında” başlıklı yazıda, sağlık personelinin giyeceği kıyafetlerle ilgili olarak “edep, adap ve inanca göre uygunluk” talimatında bulunulduğu öğrenilmiş ve bu ifadeler büyük tepki çekmişti.

Genel Sağlık-İş Sendikası, bu sözleri nedeniyle Sağlık Müdürü Memişoğlu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, özetle şunları kaydetti:

“Yapılması gereken mevzuat hükümlerini uygulamak ve çağdaş kıyafetler içinde, şiddetten uzak, insanca yaşam seviyesinde ücret alan, uygun çalışma koşullarında, uygun çalışma saatlerinde hizmet veren, iş barışı içinde çalışan huzurlu sağlık çalışanına sahip olabilmek için ne yapılması gerektiğini düşünmek ve uygulamaktır. Sağlık müdürü edep, adap ve inanç standardı ile uğraşacağına bu koşulların sağlanmasına çalışmalıdır. Hiçbir sağlık çalışanının edep ve adaplı olmayı müdürden öğrenmeye ihtiyacı yoktur. Edepli ve adaplı olması gereken birisi varsa o da bu yazıya imza atan Kemal Memişoğlu’nun kendisidir. Kurumun saygınlığı edep ve adapla uğraşarak sağlanmaz.

Kurumun saygınlığı çağdaş bilimi takip etmekle, dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmakla bunun içinde sağlık emekçilerinin sesine kulak vermekle sağlanır. Bu tür ayrıştırıcı, ötekileştirici söylemlerin kimseye faydası yoktur. İnanç temelli yöneticilik olmaz, olamaz. Anayasal bir ilke olan laik, demokratik hukuk devletinde bu söylemlere yer yoktur. Toplumu ayrıştıran böyle beyanların sağlık emekçilerini huzursuz ve mutsuz etmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyeceğinin bilinmesi gerekir. Genel Sağlık-İş olarak Cumhuriyetin temel ve vazgeçilmez değerlerine olan bağlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Hukuk ve çağdaşlıktan başka bir yol yoktur. Din istismarcılarına, ahlak zabıtalarına dur demeye devam edeceğiz.”