Dünya Sendikalar Federasyonu: Pandemi nedeniyle kapitalistler emekçilerin haklarına saldırıyor

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) tarafından yapılan 1 Mayıs çağrısında, pandemi nedeniyle kapitalistlerin emekçilerin haklarına saldırdığı belirtildi.

Dünya Sendikalar Federasyonu: Pandemi nedeniyle kapitalistler emekçilerin haklarına saldırıyor

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) 1 Mayıs için bir çağrı ve değerlendirme yayımladı. Yazılı olarak yapılan açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle canla başla mücadele veren sağlık emekçileri selamlandı.

“Hiç bir işçi yalnız değildir” değerlendirilmesinin yapıldığı açıklamada, pandemi nedeniyle kapitalistlerin emekçilerin haklarına saldırdığının altı çizildi. Sermayenin küresel olarak emekçilerin haklarını gasp ettiğinin belirtildiği açıklamada, “pandeminin yarattığı tablonun kapitalist sömürü ve piyasacılığın işe yaramadığının göstergesi” olarak değerlendirildi.

İşçi sınıfını ve geniş emekçi kitleleri mücadele kapitalizme karşı mücadeleye çağıran açıklamada, 11 maddelik bir program da ilan edildi. “Herkes için ücretsiz sağlık sistemi” talep edilen programda, “ücretsiz aşı”, “işten çıkartmaların yasaklanması”, “neo-faşizme ve emperyalizme karşı mücadele” başlıklarına değinildi.

WFTU 1 Mayıs vesilesiyle tüm emekçileri selamlarken, emekçilerin birbiriyle olan dayanışmasının önem kazandığının altı çizildi. Küba’nın bu alanda yarattığı pratiklere değinen WFTU, Kübalı sağlık emekçilerinin ve Küba politikalarının “işçi sınıfının uluslararası dayanışmasına” örnek teşkil ettiği de ayrıca belirtildi.

Açıklamada demokratik ve kitle sendikacılığı çağrısı da yapılırken, 1 Mayıs için mücadele çağrısı yapıldı.