Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmalarda Hidroksiklorokin kullanımını durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “hiç kimse kullanmıyorken biz kullandık 1 milyon kutu depoladık” dediği ilacın kullanımını klinik çalışmalarda güvenlik gerekçesiyle durdurdu. İlaçların ölüm riskini yüzde 45 artırdığı belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmalarda Hidroksiklorokin kullanımını durdurdu

Geçtiğimiz günlerde Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mandeep Mehra, hidroksiklorokin ve klorokin koronavirüs hastalarına yarar sağlamadığını, eldeki bulgulara göre bu ilaçların ölüm riskini artırdığını açıklamıştı.

AFP’nin aktardığı habere göre; Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmalarda Hidroksiklorokin kullanımını güvenlik gerekçesiyle durdurdu.

“KOCA, HİÇBİR ÜLKE ERKEN DÖNEMDE KULLANMADI BİZ 1 MİLYON KUTU ALDIK” DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca nisan ayında yaptığı bir açıklamada, hiçbir ülkenin erken dönemde kullanmadığı Hidroksiklorokin ilacından 1 milyon kutu alındığını söylemişti. Koca, “Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok” demişti.

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, DSÖ’nün yasak kararı üzerine sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmalarda Hidroksiklorokin kullanımını güvenlik gerekçesiyle durdurdu. Bu ilacın klinikte yan etki profili yüksek ve tehlike arz ediyor. Türkiye’de tedavideki başarıya etken ilaçlardan birisi olarak sunulmuştu.