DSÖ: Yeni tip koronavirüsü önleme ve kontrol çalışmaları güçlendirilmeli

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüste belirgin bir değişikliğin söz konusu olmadığını ve Çin'de alınan etkili önlemler sayesinde ortaya çıkması muhtemel çok sayıda vakanın önlendiğini kaydetti.

DSÖ: Yeni tip koronavirüsü önleme ve kontrol çalışmaları güçlendirilmeli

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni koronavirüsünden kaynaklanan Covid-19 salgınının daha büyük boyutlarda yayılmasını önlemek için ülkelerin bu konudaki çalışmaları güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Ghebreyesus, dün Cenevre’de salgınla ilgili düzenlenen bir toplantıda, Çin’e giden uzman ekibin gözlemlerini bir kez daha anlatarak, salgına yönelik önleme ve kontrol çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Ghebreyesus, Çin’deki salgının 23 Ocak-2 Şubat tarihlerinde pik noktaya ulaştığını ve ondan sonra istikrarlı bir şekilde düşüşe geçtiğini bildirerek, virüste belirgin bir değişikliğin söz konusu olmadığını ve Çin’de alınan etkili önlemler sayesinde ortaya çıkması muhtemel çok sayıda vakanın önlendiğini kaydetti.

Salgının küresel çapta yayılmasına ilişkin olarak ise Ghebreyesus, İtalya, İran ve Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) gibi ülkelerde görülen artışın kaygı verici olduğunu ancak vaka görülen 14 ülkede bir haftayı aşkın süredir yeni vaka rapor edilmediği ve 9 ülkede ise iki haftadır yeni vaka görülmediği gibi iyi haberler de alındığına dikkat çekti.

Salgının pandemik hastalık haline geldiğini açıklamak için henüz erken olduğuna işaret eden Genel Sekreter, dünya ülkelerine olası bir pandemik hastalığa karşı hazırlıklı olma çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, hazırlıkları vakaların hızlı bir şekilde tespit edilmesi, hastaların karantina altına alınması, hastalarla yakın temasta bulunanların takibe alınması, kliniklerin iyileştirilmesi, salgının hastaneler ile konut sitelerde yayılmasının önlenmesi ve kontrol edilmesi olarak sıraladı.