Dr. Zhong'tan Trump ve Pompeo'nun iddialarına yanıt: Komik ve saçma...

Vuhan Virolji Enstitüsü Başkanı benim iyi arkadaşım. Bana iddiaların tamamen komik olduğunu ve bunu yapabilecek ekipmana, tesise ve insan kaynağına sahip olmakdıklarını söyledi. Ayrıca yapay bir virüsü yapabilecek imkanlara da sahip değiller."

Dr. Zhong'tan Trump ve Pompeo'nun iddialarına yanıt: Komik ve saçma...

Çin’in üst düzey solunum hastalıkları uzmanlarından Dr. Zhong Nanshan, CNN‘e özel bir röportaj verdi.

Çin hükümetinin kıdemli sağlık danışmanı olan ve Çin’in koronavirüs ile mücadelesinde önemli başarılara imza atan Dr. Zhong Nanshan, Çin’deki durumu objektif bir biçimde özetleyerek virüs salgınında ikinci dalgaya karşı uyarılarda bulundu. Zhong, Çin toplumunun da bağışıklığının tam olmadığına dikkat çekerek; diğer ülkelerin umursamazlığına itiraz etti.

Zhong, bazı Avrupa ülkeleri ve ABD’nin felaketi bir grip salgını gibi algıladıklarını ve bunun yanlış olduğunu vurgularken virüsün Vuhan kentinde bir virolji laboratuvarında üretildiği iddialarına ise saçma diyerek; “Bu yönde bir sonuç çıkarmak için elimizde veri yok. Virüsün hayvandan insana bulaştığına inanıyorum” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Pompeo salgının başından beri “virüs Wuhan’da bir laboratuvarda üretildi” propagandası yapıyordu.

Zhong, “Vuhan Virolji Enstitüsü Başkanı benim iyi arkadaşım. Bana iddiaların tamamen komik olduğunu ve bunu yapabilecek ekipmana, tesise ve insan kaynağına sahip olmadıklarını söyledi. Ayrıca yapay bir virüsü yapabilecek imkanlara da sahip değiller.” dedi.

Dr. Zhong ayrıca Çinli makamların yapay virüs iddialarını araştırmak için 2 hafta boyunca laboratuvarda inceleme yapıldığını; ancak herhangi bir bulguya rastlamadıklarını sözlerine ekledi.

Aşı çalışmalarına da değinen tıbbi danışman, üç aşının klinik testte olduğunu belirtirken “fakat kesin sonucu bulmak muhtemelen yıllar alabilir” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

“Farklı aşı türlerini kullanarak tekrar tekrar test etmeliyiz. Bu tür koronavirüs için ne tür bir aşı olduğu sonucuna varmak için henüz çok erken. bu yüzden aşının nihai onayının daha uzun süreceğini söyleyebilirim.”

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun verilerine göre, ülkede 82 binden fazla vaka bildirilirken en az 4 bin 633 kişi yeni tip koroavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Enfeksiyon sayıları hızla artarken Ocak sonunda şehir karantinaları ve ülke çapında seyahat yasağı getirilmişti. Şubat başında Çin makamları günlük 3 bin 877 yeni vaka açıklarken bir ay sonrasında vakalar iki hanelere kadar düştü. Bugün Çin’de hayat yavaş yavaş normale dönerken karantina gevşetiliyor, bazı okul ve fabrikalar ise yeniden faaliyete geçmiş durumda.