Dr. Çağatay Tarhan: Bahsettiği şey yalan ama bile bile yayıyor

Yandaş 'araştırmacı' Ertan Özyiğit'in Nobel ödüllü Japon Prof.Tasuku Honj'un koronavirüsün Çin tarafından üretildiğini söylediğine dair asılsız iddiaları paylaşmasına İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çağatay Tarhan'dan tepki geldi.

Dr. Çağatay Tarhan: Bahsettiği şey yalan ama bile bile yayıyor

Yandaş ‘araştırmacı’ Ertan Özyiğit, Yeni Akit, Beyaz Gazete vb iktidar yanlısı medyada da yer bulan bir iddiayı sosyal medya hesabından paylaştı.

İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çağatay Tarhan, Özyiğit’in iddia ettiği olayın yalan olduğunu bile bile yaydığını belirterek tepki gösterdi.

Özyiğit, sosyal medya hesabından, ‘Nobel ödüllü Japon Prof.Tasuku Honjo, Corona %100 doğal değil Yarasalardan da gelmedi. Çin üretti. Doğal olsaydı, soğukta yayılır, sıcakta ölürdü. 4 yıl Wuhan’da çalıştım laboratuvardaki teknisyenler öldü. söylediğim şeyin yanlış olduğu kanıtlanırsa, Nobel Ödülümü geri veririm.’ şeklinde bir paylaşım yaptı.

TEK DERDİ İNSANLARI DÜŞÜNSEL, POLİTİK OLARAK FELÇ ETMEK

Dr. Çağatay Tarhan ise ‘araştırmacı’nın paylaşımını alıntılayarak, “Bu bahsettiği şey yalan ama bile bile yayıyor. Bu tür paylaşımların tek derdi/sonucu birilerinin, bir yerlerde her şeyi tezgahladığı, bizlerin de piyonlar olarak izlediğimiz. İnsanları düşünsel olarak, politik olarak felç etmekten, hedef saptırmaktan başka bir halta yaramıyor.” diye yazdı.

WUHAN’DA ÇALIŞMADI, İDDİALARI YALANLADI

Oysa Prof Tasuku Honjo 1984 yılından bu yana Kyoto Üniversitesi’nde tam zamanlı öğretim görevlisi ve Wuhan’da da dört yıl çalıştığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor.

Kyoto Üniversitesi resmi internet sitesi Profesör Tasuku Honjo’nun görüşlerini temsil ettiği iddia edilen yanıltıcı haberler nedeniyle 27 Nisan’da Honjo’nun açıklamasını paylaştı. Profesör Tasuku Honjo Covid-19 salgınının neden olduğu acı, ekonomik kayıp ve benzeri görülmemiş küresel ıstırabın devamında, adının yanlış bilgi ve suçlamaları yaymak için kullanılmasına üzüldüğünü belirtti ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.