'Doğal ölüm' dediler, korona çıktı

Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Muhbet Çiftçioğlu’nun ölümü, büyük bir ihmali ortaya çıkardı. Aileye ölümün nedeni söylenmedi, ölüm raporuna “doğal ölüm” yazıldı, cenaze aileye teslim edildi, tedbir alınmadan defnedildi, valilik iki gün sonra gerçeği açıkladı.

'Doğal ölüm' dediler, korona çıktı

Van’ın Erciş ilçesi Karatavuk Mahallesi’ne bağlı Yağlık (Dêr) mezrasında yaşayan Muhbet Çiftçioğlu, 12 Nisan’da rahatsızlanması üzerine Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan muayenenin ardından Çiftçioğlu, koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Yapılan testlerde kalp yetmezliği, hipertansiyon ve KOAH gibi kronik rahatsızlıkları bulunan Çiftçioğlu‘nun, 15 Nisan’da alınan sürüntü örneğiyle Kovid-19 olduğu raporlandı. Testin pozitif çıkmasıyla ihmaller zinciri başladı.

‘DOĞAL ÖLÜM’ OLARAK RAPORLANDI

Testi pozitif çıkan Çiftçioğlu, 19 Mayıs’ta Van Bölge Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Virüsten yaşamını yitiren bir kişinin devlet görevlileri tarafından önlemler alınarak defnedilmesi gerekirken, Çiftçioğlu’nun ailesi çağrılarak cenazesi teslim edildi. O ana kadar ailesine Çiftçioğlu’na koronavirüs tanısı konulduğu söylenmedi. Yine ailesine verilen raporda, Çiftçioğlu’nun ölüm nedeni; “Bulaşıcı olmayan hastalık-Doğal ölüm” olarak belirtildi.

CENAZE AİLE TARAFINDAN DEFNEDİLDİ

Ardından aile cenazeyi alarak, Karatavuk Mahallesi’ne bağlı Yağlık (Dêr) mezrasına götürdü. Burada dini vecibeleri mahalleliler tarafından yerine getirilen Çiftçioğlu, yine akrabaları tarafından toprağa verildi. Defin işlemleri bitine kadar da aile Çiftçioğlu’nun koronavirüsten öldüğünü öğrenemedi. Van Valiliği’nin, defin işlemlerinden bir gün sonra 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamayla, ihmaller zinciri açığa çıktı.

VALİLİK: ÖLÜM NEDENİ KORONA

Valilik, “İlimiz Erciş İlçesi Karatavuk Mahallesinde ikamet eden 67 yaşındaki Muhbet Çiftçioğlu 26.03.2020 tarihinde kendisini ziyarete gelen çocuklarını ikametinde misafir ettikten sonra 12.04.2020 tarihinde ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetleri üzerine Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesine başvurmuş, yapılan tetkikler sonucu koronavirüs (Covid-19) şüphesi ile Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmişti. Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve KOAH gibi kronik rahatsızlıkları bulunan Çiftçioğlu‘nun 15.04.2020 tarihinde alınan sürüntü örneği ile Covid-19 olduğu kesinleşmişti. Yapılan tüm tedavilere rağmen genel durumu kötüye giden Çiftçioğlu, 19 Mayıs 2020 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz” mesajı paylaştı.

AİLE İKİ GÜN SONRA ÖĞRENDİ

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre, bu açıklamanın basında yer alması üzerine, aile ve mahalle halkı Çiftçioğlu’nun Kovid-19’dan yaşamını yitirdiğini öğrendi. Aile ve mahalleliler, valiliğin bu açıklaması üzerine isyan etti. Cenazede yer alan ve ismini vermek istemeyen aile bireyi, “Madem hastamız koronadan hayatını kaybetti, neden bize bunu söylemediler, neden raporuna bulaşıcı olmayan hastalık yazdılar, neden gerekli önlemleri alıp cenazeyi kendileri defnetmediler? Tüm mahalleli şuan büyük bir tedirginlik yaşıyor. Biz cenazemizi hastaneden alıp mahalleye getirerek kendimizi defnettik. Hatta mezarlıkta iken askeri yetkililer cenazenin defni sırasında insanlar arasında mesafenin korunması için bize uyarıda bulundular. Şimdi cenazeye katılanlar, valiliğin açıklamasından sonra bizi arayıp ‘Acaba virüs bize bulaşmış mı?’ diyorlar. Biz hastamızın virüsten hayatını kaybetmediğini düşünüyoruz ama valiliğin açıklaması tam tersi yönde. Ne yapacağımız konusunda hiçbir fikrimiz yok” dedi.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

Çiftçioğlu’nun koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bilen valiliğin, cenazeyi aileye teslim etmesi, defin işlemlerinin salgın dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında yapılmaması ihmallerinin yanı sıra şimdiye kadar mahallede önlemlerin alınmadığı, cenaze sonrası mahalle sakinlerine koronavirüs testinin yapılmaması ve karantina uygulanmaması, ihmaller zincirini uzattı.

Çiftçioğlu ailesi, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.