Diyarbakır'da köylülere darp ve hayvanlara helikopterli saldırı Meclis gündeminde

HDP, Silvan'da askeri operasyon sırasında hayvanların helikopterle taranması ve yurttaşların darp edilmesine ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Diyarbakır'da köylülere darp ve hayvanlara helikopterli saldırı Meclis gündeminde

Diyarbakır’ın Lice, Kulp, Hazro ve Silvan ilçesinde başlatılan operasyon sırasında Silvan’ın Üçdirek Mahallesi’nde, helikopterlerle hayvanların taranarak öldürülmesi ve köylülerin darp edilmesi Meclis gündemine taşındı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “08 Mayıs 2020’de Diyarbakır’ın Lice, Hazro, Kulp ve Silvan İlçelerinde başlatılan ve akşam saatlerinde sona eren operasyonda Goderne (Taşköprü), Şelima (Meşe Bağları) ve Male Çale (Tek Evler) bölgesinde yaşanan çatışma öncesi Silvan’ın Üçdirek Mahallesi’nde birçok eve baskın yapan askerler, yurttaşlara ters kelepçe takıp ‘Bize teröristlerin yerini göstereceksiniz’ diyerek kırsal mahallelerde darp etmiştir. Operasyon boyunca yurttaşların evlerinden çıkmalarına izin verilmeyip kırsal bölgelerde bulunan büyükbaş hayvanların ise helikopterler tarafından tarandığı ve tarama sonucu 1 büyükbaş hayvanın öldürüldüğü 6 büyükbaş hayvanın da açılan ateşle ağır yaralandığı ve bölgede bulunan birçok hayvanın da kayıp olduğu ve kimsenin hayvanlarını aramaya çıkamadığı belirtilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Tosun önergesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

– Söz konusu operasyondaki insan hakları ihlalleri ile ilgili Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

– Köylüleri çatışma alanlarına zorla götüren kolluk kuvvetleri hakkında işlem yapılacak mıdır?

– Çatışmanın yaşandığı ormanlık alanların yakılması ile ne amaçlanmaktadır? Ormanlık alanların yakılması suç değil midir?

– Hayvanları öldüren kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa hangi aşamadadır?

– Operasyonda maddi manevi zararı olan köylülerin zararları karşılanacak mıdır?

– Güvenlik güçlerinin yurttaşlara karşı uyguladığı baskı ve şiddet masumiyet karinesinin ihlali değil midir?

– Yurttaşları darp eden kolluk kuvvetine söz konusu emri kim vermiştir? Bu emri veren yetkililer hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?