Diyanet'ten şiddet gören kadınlara tavsiyeler: Sevdiği şeyleri yapın, olayı örtmeye çalışın

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Aile ve Dinî Rehberlik Büroları'nın şiddet gördüğünü söyleyerek arayan kadınlara "Aile büyükleriyle sıkıntıyı aşmaya çalışın", "Akşam mesela sevdiği şeyleri yaptınız, çayın yanında sakince konuşun", "Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklaşın" gibi tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı.

Diyanet'ten şiddet gören kadınlara tavsiyeler: Sevdiği şeyleri yapın, olayı örtmeye çalışın

Diyanet İşleri Başkanlığı  ‘aile içi sorunları çözme’ amacıyla kurduğu ‘Aile ve Dinî Rehberlik Büroları’nda şiddete uğrayan kadınlara tavsiyelerde bulunuyor. Ancak Diyanet’ten gelen yanıtlar, kadın hakları için verilen mücadeleyi zorlaştırıyor.

DW’den Burcu Karakaş‘ın haberine göre, Konya Müftülüğü’ne bağlı aile ve dinî rehberlik bürosu, şiddet nedeniyle boşanmayı düşünen bir kadın olarak aranıldığında dini bilgiler ışığında sabretmenin öneminden bahsedilerek “Dayanılmaz hale geldiyse büyüklerinizle istişare edin. Allahüteâlâ Nisa suresinde buyurur ki; kadın ve erkeğin birer büyükle sıkıntıyı gidermeye çalışsınlar. Gençler kestirip atabiliyor. Biz diyoruz ki aile büyükleriyle sıkıntıyı aşmaya çalışın.” yanıtı veriliyor.

SEVDİĞİ ŞEYLERİ YAPIN, SAKİNCE KONUŞUN

Çorum Müftülüğü ise kocasının sözlü hakaretlerine maruz kalan ve “Elini kaldırdı, daha vurmadı ama endişe ediyorum” diyen bir kadına şiddetin nedenlerini sorgulaması gerektiğini tavsiye ederek “Uygun dille sebebini sorun. Çok büyük bir sorun değil bu, konuşarak çözebilirsiniz. Akşam mesela sevdiği şeyleri yaptınız, çayın yanında sakince konuşun.” tavsiyesinde bulunuyor.

Şiddet gördüğünde ne yapılması gerektiği sorulunca ise “Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklaşın. Odanıza çekilin. ‘Nasıl istiyorsan öyle yapayım’ diye olayı örtmeye çalışın, ama uygun zamanda açın. Suçlayıcı dille konuşmayın. ‘Nasıl istiyorsun, bilemedim. Bilsem öyle yapardım’ gibi konuşun” deniliyor.

‘Peki, polisi aramak gerekir mi?’ sorusuna telefondaki kişi “Yok, bu tür şeyleri çözersiniz inşallah. Allah’a emanet olun…” yanıtını veriyor.

POLİSE BAŞVURMADAN ÇÖZMENİN YOLUNU BULUN

Niğde Müftülüğü arandığında ise  o esnada vaize olmadığı için telefona aktarılan vaiz şiddet görme nedenini sorguluyarak “Şiddet göstermesinin sebebi ne? Bir erkeğin eşinden beklediği nedir? Akşam geldiğinde güleryüz, yemeğinin hazırlanması… Elinden geleni yapmana rağmen yaranamıyorsan farklı şeyler olabilir. Başka ilişkisi olabilir mi?” sözlerine yer veriyor.

“Bazen saçımdan çekiyor. Korkuyorum. Polis çağırsam mı” denilmesi üzerine de polise başvurmadan önce iyi düşünmesi gerektiği tavsiye edilerek “Dayanamayacak duruma geldiyse müracaat edebilirsiniz ama genellikle erkeğe üç beş ay evden uzaklaştırma veriyorlar. Onun için önce polise müracaat etmeden çözmenin yoluna başvuracağız. Siz acaba ters mi davranıyorsunuz?” deniliyor.

Daha sonra kocanın inanç açısından nasıl biri olduğu sorgulanıyor ve “Siz namaz kılıyor musunuz? Ya eşiniz? Beş vakit namaz kılmaya gayret edelim. Kur’an-ı Kerim okuyalım. İslami hayatımızı yoluna koymaya gayret etsek inşallah düzelir” tavsiyesi veriliyor.

DİYANETE BAĞLI 407 BİRİM BULUNUYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı kurumun kadına şiddetle mücadele konusundaki rolü hakkında bilgi edinme çerçevesinde yapılan başvuruya, Diyanet’in kadına yönelik şiddetin çözümüne katkı sağlanmasında aktif rol üstlendiğini belirterek “Ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesine yönelik 81 il müftülüğü ve 326 ilçe müftülüğü bünyesinde aile ve dinî rehberlik bürosu hizmet vermektedir” yanıtını veriyor.

Yani Türkiye genelinde kadınların sorunlarını çözmeye yönelik Diyanet’e bağlı 407 birim bulunuyor. Bu bürolarda görev alan kişilerin kim olduğu sorusuna ise “Dini yüksekokul mezunu Vaiz, Din Hizmetleri Uzmanı, Kur’an Kursu Öğreticisi ve İmam-Hatip unvanlarında görev yapan personel çalışmaktadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi projelerinde gerekli alan eğitimlerinin uzman personel tarafından verildiği vaiz gibi unvanlarda görev yapan personel tercih edilmektedir” yanıtı veriliyor.