Diyanet'ten 'bağışıklık' yanıtı: Oruçla işi olmayanlar kendi işine baksın

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, ""Oruç, namaz, Kur’an ve ibadetle işi olmayanlar kendi işleriyle meşgul olsunlar" dedi.

Diyanet'ten 'bağışıklık' yanıtı: Oruçla işi olmayanlar kendi işine baksın

Yarın itibariyle başlayacak olan Ramazan öncesi, oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceği yönünde yapılan tartışmalara Diyanet’ten “oruç tutmayanlar işine baksın” yanıtı geldi.

Konuyla ilgili açıklamayı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen yaptı. Hizbullah’ın siyasi kanadı Hüda-Par’a yakınlığıyla bilinen İLKHA‘ya konuşan İşliyen, “orucun bağışıklık sistemini zayıflatan değil tersine güçlendiren bir ibadet” olduğunu öne sürdü.

İşliyen bu açıklamasını yaparken “Oruç, namaz, Kur’an ve ibadetle işi olmayanlar kendi işleriyle meşgul olsunlar” dedi.

İşte o sözler:

“Yapılan bilimsel çalışmalar var. Bir üniversitemizde hekimlerimizden ibaret bir heyet, bağışıklık sistemi üzerinde orucun etkisine dair yıllar önce bir çalışma yaptı. Heyetin başındaki hanımefendi profesör ‘Biz bu çalışmayı yaparken böyle bir sonuç çıkacağını beklemeden bu çalışmayı yaptık’ diyor. Enteresan bir şekilde bağışıklık sisteminin oruç dolayısıyla zarar görmesi şöyle dursun, ‘orucun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gördük’ diyorlar. Doğru beslenmek şartıyla oruç bağışıklık sistemini zayıflatan değil, güçlendiren bir ibadettir. Dolayısıyla, oruç, namaz, Kur’an ve ibadetle işi olmayanlar kendi işleriyle meşgul olsunlar. Kişinin oruçla ilgili bir fetvaya ihtiyacı varsa ayeti kerime zaten bunu zikrediyor. Müslüman bir hekim hasta olan bir kişiye ‘Oruç tutman uygun değildir.’ diyorsa tutulmaması gerekir. Onu dinlemesi gerekir. Ayrıca burada bir hocaya sorma ihtiyacı da olmaması gerekir. Ama herhangi bir kronik ya da başka bir rahatsızlığı olmayanların bağışıklık sistemlerinin oruçtan etkilenmeyeceği de bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.”