Diyanet'teki iyilik vurgununu sordu: Mektubumu ihbar olarak kabul edin

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği “Uluslararası İyilik Ödülleri” projesi için harcanan yüksek paralarla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a mektup gönderdi.

Diyanet'teki iyilik vurgununu sordu: Mektubumu ihbar olarak kabul edin

Türkiye Diyanet Vakfı’nın 5 yıldır düzenlediği “Uluslararası İyilik Ödülleri” organizasyon işinin, çok yüksek paralarla aralarında çalışanlarının lüks yaşamlarıyla gündeme gelen Kalyon Ajans’ın da bulunduğu firmalara yaptırıldığı ortaya çıktı.

Ulaştığı faturalarla birlikte Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a mektup gönderen CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, gereken adımların atılmasını istedi. Mektubunda, Diyanet Vakfı’nın “Uluslararası İyilik Ödülleri” programının 2015 yılında 955 bin TL’ye, 2016 yılında 1 milyon 773 bin TL’ye, 2017’yılında 1 milyon 387 bin TL’ye mal olduğunu aktaran Tanal, Kalyon Ajans ve diğer firmaların devreden çıkarıldığı 2018’deki ‘İyilik Ödülleri’ programının 400 bin TL’ye, 2019’daki programın ise 420 bin TL’ye mal olduğuna dikkat çekti. Tanal, yıllara göre maliyet farklarının bu şekilde oluşmasının akla ve mantığa sığmadığına vurgu yaptı.

Tanal’ın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a gönderdiği mektupta şu ifadeler kullanıldı:

Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından temelleri atılan Diyanet İşleri Başkanlığımız, yol gösterici rol üstlenen, herhangi bir şaibeyle anılmaması gereken bir kurumumuzdur. Ancak Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttüğünüz Türkiye Diyanet Vakfı’yla (TDV) ilgili ulaştığım bilgi ve belgeler nedeniyle günlerdir gözüme uyku girmiyor. “Diyanet’te de durum böyleyse diğer kurumları düşünemiyorum” şeklinde kendi kendime söyleniyorum.

Sayın Başkan, “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemek”, “Devlet malına el uzatma”, “İltimas”, “Yolsuzluk”, “Emanete ihanet etmek”, “Haram”, “Şatafat”, “İsraf” konularında hassas olduğunuza inanarak, samimiyetinize güvenerek uykularımı kaçıran meselenin detaylarını bu mektupta yazıyorum.

Sizin de bildiğiniz gibi “Yolun iyilik olsun” sloganının kullanan, “İnsanların en hayırlısı, İnsanlara faydalı olandır” Hadis-i Şerif’ini kendine şiar edinen Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “Uluslararası İyilik Ödülleri” programı düzenleniyor. Bu yıl Mart ayında 6’ncısı düzenlenmiş olacak. Bu mektubumu TDV’nin düzenlediği “Uluslararası İyilik Ödülleri”nin organizasyonuyla ilgili bir ihbar, şikayet, uyarı olarak kabul edin.

İzniniz olursa elde ettiğim belge ve bilgiler doğrultusunda “Uluslararası İyilik Ödülleri” programı için yıl yıl yapılan harcamaları sıralayıp sonrasında detaylara inmek istiyorum:

2015: 955 bin TL – Kalyon Ajans ve diğer alanlarda hizmet sunan firmalar.

2016: 1 milyon 773 bin TL– Başka bir ajans ve diğer alanlarda hizmet sunan firmalar.

2017: 1 milyon 387 bin TL – Kalyon Ajans ve diğer alanlarda hizmet sunan firmalar.

2018: 400 bin TL – TDV çalışanları ve TDV iştirakleri.

2019: 420 bin TL – TDV çalışanları ve TDV iştirakleri.

Sayın Başkan, Türkiye Diyanet Vakfı’nın, 2015 ve 2017 yıllarında “Uluslararası İyilik Ödülleri”nin organizasyon işleri için anlaştığı Kalyon Ajans’ı (Kalyon Prodüksiyon Reklam Organizasyon Tic. Ltd. Şti.) duymuşsunuzdur. Şayet duymamışsanız basit bir internet araması sonucu söz konusu ajansın, şirketin hangi tartışmalarla gündeme geldiğini öğrenebilirsiniz.

Edindiğim bilgilere göre, “İlim Yayma mezunlarından” Kalyon Ajans’ın sahibinin arkadaşlarının barındığı Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2015’teki “Uluslararası İyilik Ödülleri” projesinin organizasyonu, devasa bir bütçeyle Kalyon Ajans’a verilmek istendi. Projeyi yürüten vakıf ekibi devre dışı bırakılarak, vakıf ihale usulleri göz önünde bulundurulmadan proje Kalyon Ajans’a adeta altın tepside sunulmuş ve bütçenin arttırılması için her yol denenmiştir.

Fakat kurumda çalışan ve bu konuda uzman kişilerin uyarıları, yapılması taahhüt edilen işlerin maliyetlerinin gerçeği yansıtmadığı, teknik şartname dışında ve eksik işlerin yapıldığının belirlenmesi üzerine proje, TDV’deki Kalyon Ajans destekçilerinin tüm çabalarına rağmen rakam indirilerek 459 bin TL’ye Kalyon Ajans’a fatura ettirilmiştir. Ekteki 2015 organizasyon hizmet bedeli faturası incelendiğinde bu rakam görülecektir.

2015’te “Uluslararası İyilik Ödülleri” için harcanan toplam rakam 955 bin TL’dir. Bu çalışmalar tecrübe ve iş referansları daha güçlü bir ajansa yaptırılmış olsa en fazla 200 ile 300 bin lira, Türkiye Diyanet Vakfı’ndaki uzman kişilerce yapılmış olsa 70 ile 120 bin lira gibi bir bütçeyle yapılabilecekken, nasıl oluyor da iş referansları güçlü olmayan, sadece 3 kişiyle çalışıp iş yükünü partner ajanslarla paylaşan Kalyon Ajans’a ve diğer alanlardaki firmalara 955 bin TL’ye yaptırılmıştır?