Diyanet 'lanet'i temizledi mi?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya'da okuduğu Cuma hutbesinde "lanet" kısmı Diyanet'in web sitesinden kaldırıldığı iddia edildi. Ancak o kısım zaten hutbede yer almıyordu...

Diyanet 'lanet'i temizledi mi?

Ayasofya’nın 86 yıl sonra müzelikten çıkarılıp cami olarak ibadete açıldığı Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, elinde kılıçla “Fatih Sultan Mehmed Han, gözbebeği olan bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” demişti.

Erbaş bu büyük tepki çeken sözlerinden sonra Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamada da “Vakıflar konusunda Diyanet İşleri Başkanı olarak ‘uyarı’ görevini yerine getirdiğini” öne sürmüş ve sözlerinin arkasında durmuştu.

Ali Erbaş’ın okuduğu sözkonusu “AYASOFYA: FETHİN NİŞANESİ, FATİH’İN EMANETİ” başlıklı Cuma hutbesinde “lanet” kısmının Diyanet’in web sitesinden kaldırıldığı iddia edildi. BirGün gazetesinde yer alan iddia, daha sonra birkaç haber sitesinde de yer buldu.

İlgili kısmın hutbede yer almadığı doğru. Ancak kaldırıldığı iddiası yanlış. Zira büyük tepki çeken bu kısım zaten hutbede yer almamış, Ali Erbaş o sözleri hutbe dışına çıkarak sarf etmişti.