Diyanet, kur artışından 2,1 milyon TL kâr elde etti!

Berat Albayrak’ın, “Benim için önemli değil” dediği kur artışı, Diyanet’e bir yılda 2,1 milyon TL kâr sağladı.

Diyanet, kur artışından 2,1 milyon TL kâr elde etti!

Dev bütçesi ve pandemi döneminde dahi hız kesmeyen yüksek maliyetli harcamaları ile tartışmalara konu olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Türk Lirası’nın değer kaybından kâr elde ettiği öğrenildi. Diyanet’in 2019 yılında kur artışından kaynaklanan geliri, 2,1 milyon TL oldu.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Sayıştay’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mali hesaplarında yaptığı denetim, idarenin dövizden ettiği kârı ortaya koydu. Diyanet’in mali hesaplarının, döviz alım satımı ya da kur artışından kaynaklı gelir artışını tarif eden ve ekonomi literatüründe, “Kambiyo karı” olarak geçen kaleme milyonlarca lira yazıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Döner Sermaye İşletmesi’nin gelir tablosuna göre, idarenin 2019 yılındaki kambiyo karı, 2 milyon 158 bin 424 TL olarak gerçekleşti.

Faizin haram olduğu yönündeki fetvalara karşın 2018 yılında 2,1 milyon TL faiz geliri elde eden Diyanet’in faiz gelirleri 2019 yılında azaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılına ilişkin mali hesaplarına, idarenin bir yıllık faiz geliri 1,9 milyon TL olarak yazıldı.