Diyanet: Koca eşine tokat atma hakkına sahiptir

Diyanet'in ‘Kadın ve Aile’ kitaplığında yer alan, ‘Aile Hayatımız’ isimli kitapta, evlenme niyetin olan kişilerin birbirlerinin mahrem yerlerine bakabileceği tavsiye edildiği ortaya çıkmış ve tepkilere neden olmuştu. Söz konusu kitapta "Kocanın eşi üzerinde "tedip hakkı (tokat atma)" olduğu" iddia edildiği ortaya çıktı.

Diyanet: Koca eşine tokat atma hakkına sahiptir

Koronavirüs karşısında evlere kapanarak izolasyonda yaşanılan süreçte ekonomik belirsizliklerin ve hastalıktan kaynaklanan stresin de devreye girmesiyle kadına şiddetin arttığına dair veriler gündemdeyken Diyanet’in dijital ortama taşıdığı “Aile Hayatımız” kitabında skandal ifadeler yer alıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, yıllık maliyeti 5 milyon TL olan yayınların bulunduğu dijital arşivinin bir bölümünü erişime açtığını duyurmuştu. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Ahmet Yaman’ın yazdığı “Aile Hayatımız” kitabı da siteye alındı.

“İZ BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE HAFİF TOKAT”

Kitapta, evlilik hayatındaki dini kurallar sıralanırken, kocanın eşi üzerinde “tedip hakkı (tokat atma)” olduğu öne sürülüyor. Tokadın, kadında iz bırakmayacak şekilde “hafif” olması gerektiği de belirtiliyor.

Kitapta şu ifadeler yer aldı:

“Koca bir dereceye kadar hanımını tedip hakkına sahiptir. Maksat, evliliğin devamını temin için başka yol kalmamışsa biraz sert davranma ve bu meyanda hafifçe vurma seçeneğinin kullanılmasıdır.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı aile ve dini rehberlik bürolarının şiddet gören kadınlara verdiği, ” “Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklaşın. Odanıza çekilin. ‘Nasıl istiyorsan öyle yapayım’ deyin” öğütleri tepkilere neden olmuştu.