DİSK Sosyal İş: Hacettepe Üniversitesi işçileri 3 aydır maaş alamıyor

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları için 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulundu. Yasal düzenlemede kısa çalışma ödeneği başvurularının 60 gün içinde sonuçlandırılacağı belirtilmesine rağmen çalışanlar üç aydır ödeme alamadı.

DİSK Sosyal İş: Hacettepe Üniversitesi işçileri 3 aydır maaş alamıyor

DİSK Sosyal-İş Sendikası, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün, örgütlü olduğu Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları için 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunduğunu ancak çalışanlara üç aydır ödeme yapılmadığını açıkladı.

Koronavirüs salgın önlemleri çerçevesinde 4447 sayılı İşsizlik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile, işverenlere 30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunma olanağı tanındığı ifade edilen açıklamada; “Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü de örgütlü olduğumuz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları için 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuştur. Yasal düzenlemede kısa çalışma ödeneği başvurularının 60 gün içinde sonuçlandırılacağı belirtilmektedir. İŞKUR incelemesinden sonra e-devlet üzerinde yapılacak ödemeler görülmesine rağmen, çalışanlara üç aydır ödeme yapılmamıştır. Sorununun çözümü için Rektörlük ve ilgili diğer makamlarla yapılan ısrarlı görüşmelerden halen bir sonuç alınamamıştır” denildi.

Yasal taahhütlere uyulmaması nedeniyle üç aydır evlerine ekmek ve aş götüremeyen, kira ve faturalarını ödeyemeyen işçilerin, çocuklarının yüzüne bakamayacak duruma geldiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Asgari ücretin çok altında, adeta ‘bir kuru ekmek’ parası seviyesinde belirlenen kısa çalışma ödeneğinden dahi mahrum edilmek adaleti zedelemekte, kamuya ve kurumlara güveni sarsmaktadır. Ülkemizin saygın üniversitelerinden olan Hacettepe Üniversitesinin yurt, yemekhane, kantin, kreş, spor merkezi ve ofislerinde çalışan yüzlerce üyemizin, sorunlarını görüşecek muhatap bulunamaması, başvurulan tüm makamların işçileri çözümsüz bırakması kabul edilemezdir.”

Çalışanların yasal hakları olan kısa çalışma ödeneklerinin derhal hesaplarına yatırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Ağır mağduriyet yaşatılan Hacettepe üniversitesi işçileri yalnız ve çaresiz değildir. Konunun başından beri yakından takipçisi olan sendikamız, sorunun çözümü için her türlü demokratik hakkını kullanmaktan çekinmeyecektir” denildi.