DİSK: SGK genelgesini kaldırmalı, koronavirüs meslek hastalığı sayılmalı

Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılamayacağı ve iş göremezliğe neden olan hastalık kapsamında değerlendirileceği şeklindeki genelgesine DİSK'ten yanıt geldi.

DİSK: SGK genelgesini kaldırmalı, koronavirüs meslek hastalığı sayılmalı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), SGK’nın koronavirüsü meslek hastalığı kabul etmeyen genelgesini değiştirmesini istedi.

SGK’nın ‘koronavirüs iş kazası ve meslek hastalığı olarak ele alınmaz ön kabulu’ nedeniyle, koronavirüs vakalarında soruşturmanın objektif yürütülemeyeceği belirtilen yazıda, “SGK,  sigortalılar veya hak sahipleri tarafından yapılacak iş kazası, meslek hastalığı başvuru ve şikayeti üzerine bu soruşturmaları yerine getirmekle yükümlü” denildi.

DİSK’in SGK’ya gönderdiği yazıda şu ifadeler yer verdi:

“Sağlık hizmeti sunucuları Covid-19 bulaşının iş kazası/meslek hastalığı olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Kişinin beyanına göre işlem yapmaları, provizyonu buna göre almaları yeterli olmalıdır. Ancak ilgi Genelgenin bu hususu engelleyici bir etki yaratacağı açıktır.”

DİSK’in yazısında, ilgili genelgenin koronavirüse ilişkin “bulaşıcı hastalık” yorumu nedeniyle, kimi işverenlerce iş kazası/meslek hastalığı bildirimi yapmaya gerek kalmadığına, sorumluluklarının ortadan kalktığına yönelik değerlendirmeler yapılmaya başlandığı da ifade edildi.

Koronavirüs tanısı konulan bir kişinin beyanına rağmen, SGK’nın genelgesi uyarınca bildirim yapılmamasının 6331 sayılı Kanun’da belirtilen yükümlülüğün de ihlali anlamına geleceğine işaret edilen yazıda, “hukuka aykırı” genelgenin işlemden kaldırılması istendi.