DİSK: İstihdam azalıyor, işsizlik rakamları tırmanıyor

Koronavirüsün yarattığı ekonomik depremin sonuçları, işsizlik sayısındaki artış ve istihdam kaybının henüz yer almadığına dikkat çekilen raporda, TÜİK verilerinin bu haliyle bile vahim bir tabloya işaret ettiği belirtildi.

DİSK: İstihdam azalıyor, işsizlik rakamları tırmanıyor

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı Şubat 2020 dönemi, Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) ile İŞKUR tarafından 8 Mayıs 2020’de açıklanan işgücü verilerini değerlendirdi.

Koronavirüsün yarattığı ekonomik depremin sonuçları, işsizlik sayısındaki artış ve istihdam kaybının henüz yer almadığına dikkat çekilen raporda, TÜİK verilerinin bu haliyle bile vahim bir tabloya işaret ettiği belirtildi. Bir önceki yıla göre işgücü 1 milyon 102 bin azalarak 30 milyon 982 bine geriledi. İstihdam ise son bir yılda 602 bin azaldı. Öte yandan ümidini kaybeden işsizlerin sayısı, bir önceki yıla göre 486 bin artarak 1 milyon 107 bine yükseldi. Raporda, “Bu tablo işsizlerin iş arama ümidini kaybettiklerini gösteriyor” denildi.

Şimdiye kadar açıklanan çeşitli veriler ile salgın nedeniyle yaşanacak iş/istihdam kaybının tahmini olarak hesaplanabileceğinin vurgulandığı açıklamada, “Şimdiye kadar açıklanan çeşitli verileri dikkate alarak Kovid-19’un ilk aylardaki etkisinin 7 ile 8 milyon istihdam ve iş kaybı olacağı yönündedir. Böylece ilk dönemlerinde dar tanımlı iş ve istihdam kaybının 12 milyona, geniş tanımlı işsizliğin 15-16 milyon civarına ulaşabileceğini tahmin ediyoruz” denildi.

GENÇ KADIN İŞSİZLİK İLK SIRADA

Genç kadın ve kentsel kadın işsizliğinin son bir yılda en yüksek işsizlik türü olarak görülmeye devam ettiği ifade edilen raporda, tarımsal genç kadın işsizliğinin yüzde 30,3’e, kentsel genç kadın işsizliğinin ise yüzde 36’lara ulaştığı belirtildi.

Raporda İŞKUR’un yayınladığı istatistiklere de işaret edilerek, “İŞKUR verilerine göre Nisan 2020’de açık işler bir önceki aya göre 114 bin 888 azalarak 52 bin 418’e geriledi. Açık işlerde yaşanan azalma yüzde 68,7 oranında. Bu durum Covid-19’un yaratacağı depremin öncü göstergesi niteliğinde.” denildi.

KORONAVİRÜS 7-8 MİLYON İŞÇİ YARATABİLİR

Rapordan bazı ifadeler şöyle:

“TÜİK tarafından açıklanan Şubat 2020 verileri Covid-19 ile ilgili güncel durumu yansıtmasa da İŞKUR tarafından açıklanan Nisan 2020 açık iş ve işe yerleştirme istatistikleri Covid-19’un yaratacağı işsizlik dalgasının öncü göstergesi niteliğinde. İŞKUR verilerine göre Nisan 2020’de açık işler bir önceki aya göre 114 bin 888 azalarak 52 bin 418’e geriledi. Açık işlerde yaşanan azalma yüzde 68,7 oranında. Bu durum Covid-19’un yaratacağı depremin öncü göstergesi niteliğinde.

Şimdiye kadar açıklanan çeşitli verileri dikkate alarak Covid-19 nedeniyle yaşanacak iş/istihdam kaybını tahmini olarak hesaplamak mümkündür. Tahminimiz Covid-19’un ilk aylardaki etkisinin (Mart-Nisan-Mayıs) 7 ile 8 milyon yeni istihdam ve iş kaybına yol açacağı yönündedir. Böylece Covid-19’un ilk dönemlerinde dar tanımlı iş ve istihdam kaybının 12 milyona, geniş tanımlı işsizliğin ise 15-16 milyon civarına ulaşabileceğini tahmin ediyoruz.

Bu tahminde kısa çalışma, işsizlik ve ücretsiz izin ödeneklerine başvuranlar ile istihdamda olup sokağa çıkması yasaklanan 65+ ile 15-17 yaş çalışanlar, kendi hesabına çalışanlar ile kentsel kayıt dışı istihdamdan işsiz kalanlar hesaba katılmıştır. Verilerin bir bölümü resmî açıklamaya dayalı iken bir bölümü tahminidir.”