İşçiler ayakta: Dokunma kıdeme, gideriz greve!

DİSK ve Türk-İş'e bağlı işçiler, meydanlarda ve iş yerlerinde kıdem tazminatının fona devredilmesi hazırlığına karşı eylem yaptı.

İşçiler ayakta: Dokunma kıdeme, gideriz greve!

DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler bugün yaptıkları eylemlerle AKP’nin kıdem tazminatına gasp girişimini protesto etti.

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında basın açıklaması yaptı. “Kıdem tazminatımıza dokunma” pankartının açıldığı açıklamada “Kıdem tazminatı bir müzakerenin değil ancak bir mücadele konusu olabilir” dövizleri taşındı. “Kıdem hakkımız söke söke alırız”, “Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının emekçilerin 13’üncü ay ücreti olduğunu ifade ederek, “DİSK olarak 81 ilde örgütlü olduğumuz binlerce iş yerinde onbinlerce DİSK’li olarak sesleniyoruz, kıdem tazminatınızı dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin” dedi.

 

Türkiye genelindeki örgütlü fabrikada ve işyerinde de işçiler, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı bir araya geldi.

TÜRK-İŞ’TEN EYLEMLER

İstanbul’da İstanbul Sanayi Odası Odakule Merkez önünde bir araya gelen Türk-İş yöneticileri ve üyeleri, ”Dokunma kıdeme gideriz greve”, ”Kıdeme dokunan eller kırılsın” ve ”Hükümet yasanı al başına çal” sloganları attı.

Kıdem tazminatına dokunulmaması çağrısı yapan Türk-İş Ankara’da da genel merkez binası önünde sendika yöneticilerinin ve işçilerin katılımıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Dünya pandemi ile uğraşırken Türkiye’de işçilerin haklarına göz dikiliyor” dendi, genel grev uyarısı yapıldı.

Konuşma yapan Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Nihat Zengin, kıdem tazminatı ile ilgili yapılması planlanan değişiklik konusunda “Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacaklar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz” dedi.

Zonguldak’ta da GMİS üyesi işçiler Madenci Anıtı Alanı’nda toplandı. Burada işçilere hitaben konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Kıdem tazminatı hakkının masaya yatırılmak istenmesiyle daha esnek bir çalışma düzeninin kabul ettirilmeye çalışıldığına işaret ederek “Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Emek camiası, işçi sınıfı bir bütündür. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Kamu ve özel tüm işçiler olarak haklarımızı savunacağız. Biz; atalarımızın mirasını çocuklarımıza bırakacağız. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor. İşçiler; zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur” dedi.

“TÜRK-İŞ kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir.” diyen Yeşil, “Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisidir.” ifadelerini kullandı.