DİSK Dev Yapı-İş, 1 işçinin hayatını kaybettiği Ümraniye'deki şantiye yangınıyla ilgili ihmaller zincirini açıkladı

DİSK'e bağlı Dev Yapı İş Sendikası Ümraniye'de bir işçinin hayatını kaybettiği şantiye yangınına ilişkin rapor yayımladı.

DİSK Dev Yapı-İş, 1 işçinin hayatını kaybettiği Ümraniye'deki şantiye yangınıyla ilgili ihmaller zincirini açıkladı

DİSK’e bağlı Dev Yapı İş Sendikası, Ümraniye’de bir işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili rapor hazırladı. Raporda “Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı” değerlendirmesine yer verildi.

İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde Yapı&Yapı firmasının işçi kampında elektrik aksamından çıktığı tahmin edilen yangında 2 çocuk babası soğuk demir işçisi Hüseyin Yurtsever hayatını kaybetmişti. Aynı yangında 4 işçi de yangından kurtulmak için 3 katlı konteynırın pencerelerinden atlamak zorunda kalıp yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, şantiyeyi yerinde inceleyen DİSK Dev Yapı İş Sendikası şu ihmallerin yaşandığını belirtti:

-Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı.

-Konteynerlerin içinde kalan işçilerin temel gereksinimleri için gerekli elektriğin seyyar çoklu prizlerden verildiği ve kabloların güvensiz olduğu durumlar yapılan denetimler ile ortadan kaldırılsaydı yangın çıkmazdı.

-Şantiyelerde acil bir durum anında uyarı sistemi olsaydı ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için standartlara uygun yangın söndürücüleri olsaydı müdahale edilir ve yangın büyümezdi.

-Yatak sayısı 200’ü geçen yerlerde yağmurlama (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı yangın büyümez ve işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olurdu.

-Bir koridor içindeki iki kaçış merdiveni arasındaki mesafe ilgili yönetmeliğin belirttiği aralıkta olsaydı bu kampta ölüm ve yaralanma yaşanmazdı.

ŞANTİYELER DURDURULMUŞ OLSAYDI YAŞIYOR OLACAKTI

Sendika, “Çalışması zorunlu olmayan işletmeler dışında kalan tüm işyerleri kapatılsın ve işçiler ücretli izne gönderilsin diyoruz. Bilim insanlarının uzmanların ve bizlerin yaptığı bu uyarılar, çağrılar siyasi iktidar tarafından karşılanmış olsa kamu açısından ve halk sağlığı açısından hiçbir zorunluluğu olmayan beton yığını bu şantiyeler durdurulmuş olsa bugün işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olacaktı” dedi.

Dev Yapı İş Sendikası açıklamasında, “İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.