DİSK asgari ücret için açıklama yaptı

DİSK düzenlediği basın toplantısı ile Asgari Ücret Raporu'nu açıkladı.

DİSK asgari ücret için açıklama yaptı

DİSK düzenlediği basın toplantısı ile Asgari Ücret Raporu’nu açıkladı. DİSK’ten yapılan açıklamada asgari ücret 3 bin 800 olmalı denildi.

DİSK’in basın toplantısının öne çıkan satırbaşları şöyle:

“Kriz ve salgın emekçi sınıfların gelirlerini ve alım güçlerini düşürdü, emekçi sınıfları yoksullaştırdı. Salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi yaşamsal önem taşıyor. Pandemi sürecinde işçilerin yaşadığı gelir kaybı gelir dağılımını daha da bozmuştur. Asgari ücret gelir dağılımındaki bu eşitsizliği gidermenin de en etkili aracıdır.

Salgınla birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğiyle asgari ücretin altına mahkûm edilenler ile işini kaybeden kayıtsız işçiler göz önüne alındığında asgari ücretin altında gelirle yaşamak zorunda olanların sayısının daha da arttığını söylemek mümkün.Asgari ücret kişi başına milli gelire göre yüzde 40’tan fazla geriledi: 1978’de kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına milli gelirin yüzde 40 altına düştü.

Asgari ücretli bir işçi bir yılın 122 günü vergiler için çalışıyor: Brüt asgari ücretin dolaylı-dolaysız vergi ve kesintilerini dikkate aldığımızda yüzde 33,4’ü vergi ve kesintilere gidiyor. İşçinin eline AGİ brüt asgari ücretin sadece yüzde 66,6’sı geçiyor.”