Diplomatik kriz tırmanıyor: ABD Çin'e ait daha fazla konsolosluk kapatabilir

Çin’e Houston’daki başkonsolosluk binasını tahliye etmesi için 72 saat süre tanıyan ABD, Pekin’e ait daha fazla diplomatik temsilciliğin kapatılabileceğinin de sinyalini verdi.

Diplomatik kriz tırmanıyor: ABD Çin'e ait daha fazla konsolosluk kapatabilir

ABD ile Çin arasında diplomatik temsilcilikler üzerinden yaşanan gerilim tırmanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e ait daha fazla konsolosluğun kapatılmasını yönünde bir talimat vermesinin ‘her zaman olasılık dahilinde’ olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Trump, Houston Başkonsolosluğu’nda görüldüğü iddia edilen alevlere değinerek, “Sanırım dokümanları ve kağıtları yakıyorlardı” dedi.

Öte yandan gerilim Çin basınına da yansıdı. China Daily, Çin’i uluslararası arenada ‘art niyetli’ göstermek isteyen ABD’nin yeni bir kumara kalkıştığını belirtti. Gazete, “Bu hamle, (Trump’ın) başkanlık seçimi anketlerinde rakibinin gerisinde kaldığını gösteriyor. ABD lideri, Çin’i bir kötülük temsilcisi olarak göstermek için her şeyi yapıyor” dedi.

Çin Komünist Partisi’nin yayınlarından olan The Global Times ise, “Kasım ayındaki başkanlık seçimleri ABD’yi delirtiyor” yorumunu yaptı.