'Devletin borçları 1 trilyon 810 milyara ulaştı, kur yükseldikçe katlanılmaz seviyelere gelebilir'

"Sadece 2021 yılı için bütçeden yapılması gereken iç ve dış borç ödemeleri şimdiden 135 milyar doları bulacak. Üstelik döviz kurları yükselmeye devam ettikçe TL cinsinden borçlar da katlanılmaz seviyelere gelebilir."

'Devletin borçları 1 trilyon 810 milyara ulaştı, kur yükseldikçe katlanılmaz seviyelere gelebilir'

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 31 Ağustos itibarıyla açıkladığı verilere göre merkezi yönetim brüt borç stoku ağustos sonu itibarıyla 1 trilyon 810,4 milyar lira oldu. Borç stokunun 824,3 milyar lira tutarındaki kısmı Türk lirası, 986,1 milyar lira tutarındaki bölümü ise döviz cinsi borçlardan oluştu.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı yazılı basın açıklamasında, devletin iç ve dış borç verilerini değerlendirdi.

“DEVLETİN BORCU 1 TRİLYON 810 MİLYAR LİRA’YA ULAŞTI” başlığıyla yaptığı açıklamasında, sözkonusu borçların yüzde 54,5’inin dolar ve euro olmak üzere yabancı para birimlerinden oluştuğuna dikkat çeken CHP’li Yeşil, “Hazine yalnızca Ağustos ayından döviz cinsinden 44,3 milyar liralık yeni borçlanma yaptı. Yani kur artışının Ağustos ayındaki ek yükü 49,8 milyar TL” dedi.

TBMM İçişleri Konisyonu Üyesi ve Ankara Milletvekili Yeşil “Hazine’nin hesapsızca borçlanmaya devam etmesi, mevcut borç stokuyla birlikte gelecekte ödenecek faiz yükünü de katlanarak arttırıyor. Sadece 2021 yılı için bütçeden yapılması gereken iç ve dış borç ödemeleri şimdiden 135 milyar doları bulacak. Üstelik döviz kurları yükselmeye devam ettikçe TL cinsinden borçlar da katlanılmaz seviyelere gelebilir” dedi.

Hem iç hem de dış borç stokunda yaşanan artışın önemli bir kısmının kur farkından kaynaklandığını belirten CHP’li Yeşil, “Hazine’nin bütçe açığını finanse edebilmesi için net borçlanma sınırı 140 milyar TL idi. Normal şartlarda bu oran Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 5 oranında arttırılabiliyordu. Ancak ocak-ağustos döneminde Bütçe Kanunu’na aykırı şekilde ihlal edildi.” ifadelerini kullandı.

BATIK KREDİLER ARTMAYA DEVAM EDECEK

CHP Ankara Milletvekili Yeşil,  batık kredi miktarının da mart ayından itibaren değişmediğini belirterek şunları aktardı:

“Zamanında ödenmediği için takibealınan krediler bu hafta 184 milyon TL artarak 150,8 milyar TL oldu. Pandemi öncesinde kanuni takibe düşme süresi yasal olarak 90 gündü. Ancak yasal düzenleme ile 31 aralık 2020 tarihine kadar 180 güne çıkartıldı. Pandemi ilanı ile birlikte işyerlerini kapatan esnaflarımız bu dönemde kredi çekti. Ancak okulların açılmaması nedeniyle bir çok sektördeki esnaf en yoğun satış yapması gereken dönemde satış yapamadı. İş yapamayan esnaflardan şimdi bu kredilerin ödenmesi isteniyor. Ekim ayında ödenemediği için takibe düşen kredilerde artış görülmesi muhtemeldir. Geçen hafta sahada inceleme yaptığımız esnaf ve esnaf odalarımız bu
konuda çözüm bekliyor.”

“İFLAS ETMİŞ BÜTÇE”

Türk-İş’in araştırmasına göre açlık sınırının bir önceki aya göre yüzde 2.7 artarak 2 bin 447 TL’ye çıktığını değerlendiren Yeşil “Açlık sınırı bir yılda yüzde 18.6 artış göstererek asgari ücretin üzerine çıkmış durumda. Asgari ücretli yurttaşlarımız ay sonunu nasıl getireceğini düşünürken salgın nedeniyle işinden olan milyonlarca yurttaşımızın durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor. İflas etmiş bir bütçenin nasıl doğrulacağı dahi belli değilken 2021 bütçesinde bu sorunların nasıl çözüleceğine dair hiçbir emare yok” değerlendirmesinde bulundu.