DEÜ'de akademisyenlere disiplin soruşturması başlatıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi, ilişiği kesilen meslektaşına destek için basın toplantısına katılan Prof. Dr. Kemal Kocabaş'a disiplin soruşturması başlattı.

DEÜ'de akademisyenlere disiplin soruşturması başlatıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEU) öğretim üyesi olan Doç. Dr. Oktay Gökdemir’in sosyal medya yazıları nedeniyle üniversite tarafından sözleşmesinin yenilenmemesi üzerine yaptığı basın açıklamasına katılan öğretim üyelerine disiplin soruşturması açıldı.

DEU Fen Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Kemal Kocabaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ethem Duygulu ve Eğitim-İş Sendikası’nın üniversite temsilcilerine açılan soruşturmada, “basın açıklamasına katılmış olmaları” gerekçe olarak gösterildi.

Soruşturma açılan akademisyenlerden Kemal Kocabaş, yapılanı 12 Eylül uygulamalarına benzetti. Kocabaş’ın açıklması şu şekilde;

“SARI ZARFLARIN ÖYKÜSÜ

Bugün 29 Ocak 2020….Tüm dostlarıma günaydın..Bu sabah fakülteye geldim, dekanlıktan bir sarı zarf geldiği belirtildi, gittim ve aldım…

1)Hayatımın ilk sarı zarfını Kasım 1982’de almıştım. Konya Selçuk Üniversitesinde asistandım. 12 Eylül faşizmi üniversiteleri temizliyordu (!). Zarfı aldığımda görevime son verildiği yazılıyordu. 40 asistan arkadaşımdan 30 nun görevine son verilmişti. Saygıyla andığım Prof.Dr.Yahya Zabunoğlu hocamız avukatımız olmuştu ve 12 Eylül koşullarında 2 yıl sonra yargı yoluyla göreve dönmüştük.

2)Bugün gelen ikinci sarı zarfta hakkımda açılan bir soruşturmayı bildiriyordu. Üniversiteyle ilişiği kesilen, (ki bu kararın doğru ve etik olmadığını düşünüyorum) arkadaşımız Dr.Oktay Gökdemir’in kampüs dışında yaptığı basın açıklamasına katıldığımız için hakkımızda disiplin soruşturması açılmıştı.

Üniversite evrensel kenttir. Toplumun vicdanıdır, çok sesliliğin, düşünce ve ifade özgürlüğünün buluştuğu yerdir. Bu soruşturmada üniversite nedir, ne değildir tartışmasını onurla yapacağız…
Sevgilerimle…”