Dereköy Yaylası’nda maden ocağı girişimine karşı köylüler harekete geçti

Antalya- Korkuteli'ndeki Dereköy Yaylası’na, tarım arazilerinin tam ortasına kömür madeni açılmak isteniyor. Koronavirüs salgınını fırsat bilerek adımlar atmaya kalkışan şirkete karşı yöre halkı, bölge kooperatifleri ve çevre örgütleri Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toprak Koruma Kuruluna söz konusu madene izin verilmemesi için dilekçe verdi.

Dereköy Yaylası’nda maden ocağı girişimine karşı köylüler harekete geçti

Antalya‘nın Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylası’nda, tarım arazilerinin ortasına koronavirüs salgınını fırsat bilerek açılmak istenen kömür madenine karşı; Yöre köylüleri, Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatiifi, Dereköy Sulama Kooperatifi, Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu üyeleri bir araya gelerek Turkuaz Kömür İşletmeleri AŞ tarafından, Dökük Mevkii’nde açılmak istenen madene karşı, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toprak Koruma Kuruluna kömür madeni açılmasın diye dilekçeler verdi.

TARIM ARAZİLERİNDE MADENE İZİN VERİLMESİN

Köylüler ve Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu dilekçelerinde, “Korkuteli Dereköy Yaylası Dökük Mevkiinde, tarım topraklarında açılmak istenen kömür madenciliğine karşı, kurumunuzun, Dereköy Yaylasının “tarım toprağı olduğu ”ve “tarımsal üretim için önemli olduğu” gereğiyle madencilere “kamu yararı izni vermemeniz” ve tarımı korumanız talebimizdir” dedi.

Dereköy’ün ana geçim kaynağı, tarımsal üretim. Köydeki üretim miktarları ise kayısı 7 bin ton, vişne 1000 ton, şeftali 5 bin ton, erik ise 4 bin ton olarak gerçekleşiyor.  Kömür madeni açılmak istenen yerin 300 dönümünde sulu tarım yapılırken, geri kalan tarım alanlarında buğday ve nohut yetiştiriliyor. Yayla Mevkii’nde ayrıca meyve bahçeleri bulunuyor.

Rakımı 1500 olan Dereköy Yaylasının kuzeyindeki Sülekler Yaylası’nda 4 bin, doğusundaki Varsak Yaylasında 2472, batısındaki Yağca Yaylasında ise 1500 dönüm tarım arazisi bulunuyor.

Kömür madeni açılmak istenen alanı bu arazilerin tam ortasında yer aldığını belirten köylüler ve ilgili kurumlar, ilgili kanunlar gereği söz konusu kömür madeni için ‘kamu yararı’ kararı veremeyeceğine dikkat çekildi

HAYVANCILIK FAALİYETLERİ

Dereköy’ün ikinci önemli geçim kaynağı ise hayvancılık. Bölgede günlük 2 ton süt üretimi yapılırken, köyde bulunan 300 büyükbaş ve 10 binin üzerinde küçükbaş ile hayvancılık da yapılıyor Küçükbaş hayvancılık yapanların, hayvanlarını besleme ve yayıltma alanı, kömür madenciliği yapılmak istenen alanın sınırındaki mera alanı. Ayrıca evre köylerde de küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Büyükbaş hayvanların da, arpası, buğdayı, otu ve samanı maden açılmak istenen Dereköy Yaylasında üretiliyor.

Ayrıca bölgenin su kaynakları da açılmak istenen madenin tehditi altında.