Denizli Barosu'nun yürüyüşüne polis engeli

Denizli'de avukatlar Denizli Valiliği önünde toplandı. Avukatların yürüyüşüne çevik kuvvet barikat kurarak izin vermedi.

Denizli Barosu'nun yürüyüşüne polis engeli

AKP iktidarın barolara müdahale planına ilişkin avukatların tepkileri sürerken, Denizli’de avukatlar Denizli Valiliği önünde toplandı. Avukatların yürüyüşüne çevik kuvvet barikat kurarak izin vermedi.

Birgün’den Uğur Kurnaz’ın haberine göre Atatürk Bulvarı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, “Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesinde ‘Yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder’ yazılıdır. Avukatlar, binlerce yurttaşın temel hak ve özgürlüklerinin yılmaz savunucularıdır ve gücünü kamu kurumu niteliğindeki bir kurum olan barolardan alır” dedi.

İlhan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Barolar Cumhuriyetimizin en köklü kamu kurumlarındandır. Bu nedenle, Baroların işlevsiz bırakılması Cumhuriyetin felsefesine aykırı olduğu gibi toplumun demokratik yapısını bozmaya yöneliktir. Yıllardır mesleğimizi icra ederken yaşadığımız sorunlara çare bulamamışken, Pandemi sürecindeki ekonomik sıkıntılar da cabası olmuştur. Dün, mahkemelerin açılmasıyla birlikte Adliye önündeki sosyal mesafe gözetilmeksizin oluşan kuyruklar çalışma koşullarımızı da tehdit etmektir, yine adliye binalarındaki fiziki şartların yerinde olmaması sağlığımızı da tehlikeye atmaktadır. Avukatların son zamanlarda faaliyet alanlarının daraltılmasıyla yaşadıkları işsizlik problemleri, mesleklerini ifa ederken uğradıkları saldırılar gibi daha pek çok güçlükler varken barolarla ilgili bu söylemlerle uğraşmamız gerçekten şaşırtıcıdır. Barolar, hiçbir zaman adalet aramaktan vazgeçmemiştir. Hem kendileri için hem yurttaşlarımız için… Her zaman da adalet arama mücadelesine devam edecektir… Bugün esas görevi, yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini korumak, bağımsız yargıyı ve hukuk devletini savunmak olan baroları yok etmeye çalışmak, savunmayı işlevsiz hale getirecektir. Vatandaşın yargı içerisinde en rahat ulaşabildiği, adeta nefesi konumundaki avukatlara ilişkin bu olumsuz girişimlerin halk nezdinde de meşruiyeti bulunmamaktadır. Gündemde yer edinen değişiklikler vatandaşın vicdanında asla karşılık bulamayacaktır.”