Denizlerin 'Şekibe ablası' Şekibe Çelenk’i kaybettik...

"Denizlerin Şekibe Ablası", Türkiye'de sosyalizm mücadelesinin emektarı, Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının avukatı Halit Çelenk'in hayat arkadaşı Şekibe Çelenk yaşamını yitirdi.

Denizlerin 'Şekibe ablası' Şekibe Çelenk’i kaybettik...

“Denizlerin Şekibe Ablası”, Türkiye’de sosyalizm mücadelesinin emektarı, Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının avukatı Halit Çelenk’in hayat arkadaşı Şekibe Çelenk yaşamını yitirdi.

Çelenk’in cenazesi bugün 16.00’da Karşıyaka mezarlığından sonsuzluğa uğurlanacak.

Sosyalizm mücadelesine 1962’de Türkiye İşçi Partisi’ne katılarak başlayan Çelenk, örgütlü mücadeleye katılmasının nedenini “bu sömürü düzeninin değişmesi ve emekçiden ve emekten yana bir düzenin kurulması için” diye açıklıyordu.

Çelenk, 1963 yerel seçimlerinde TİP’e ayrılan radyo konuşmalarından birisini yapan tek kadın konuşmacı idi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam sürecine tanıklık eden “Denizlerin Şekibe Ablası”, 60’lı yıllarda sosyalizm mücadelesi veren devrimci gençlere evini açmıştı. Denizlerin idamını ve hayat arkadaşı Halit Çelenk’i kaybedişini şöyle anlatıyordu:

“12 Mart askeri cuntası ülkenin üzerinden bir silindir gibi geçti. Deniz, Yusuf ve Hüseyin idam edildiler. Onları asanları ve astıran Adalet Partisi iktidarını ve Demirel’i hiç affetmedim. 12 Eylül cuntası sevgili oğlum İlhan başta olmak üzere bir sürü genci yok etti. Yine cezaevlerine yetişmek zorunda kaldık Halit (Çelenk) ile birlikte. Geçen yıl yarin yanağından gayri her şeyi, güzel günlerin geleceğine dair inancımı paylaştığım, eşim, yoldaşım, meslektaşım Halit’i yitirdim. Zor ama dolu dolu geçen, mücadeleyle örülmüş bir yaşamdı Halit’le birlikte geçirdiğimiz 65 yıl. Onu özlüyorum. Umudum gençlerde. Ve onların vermeye devam ettikleri bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde.”

Şekibe Çelenk’in cenazesi bugün ikindi namazını müteakip, Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu Kapı’da bulunan ve 60 yılını birlikte geçirdiği Halit Çelenk’in mezarının yanına defnedilecek. Halit Çelenk, tarihe “Denizlerin avukatı” olarak kaydedilmişti.

Şekibe Çelenk, 5 Mayıs 2011 yılında, 60 yılını birlikte geçirdiği Halit Çelenk’i kaybetmişti. Denizlerin katledilişlerinin yıldönümü olan 6 Mayıs’ta Halit Çelenk de Karşıyaka’ya Deniz, Yusuf, Hüseyin’in yanına defnedilmişti.