Cumhuriyet gazetesine 'Boğazda kaçak' cezası: 35 gün ilan yok!

“Boğaz’da kaçak var” başlığıyla kamuoyuna duyurduğu haber nedeniyle Cumhuriyet'e 35 gün ilan kesme cezası geldi.

Cumhuriyet gazetesine 'Boğazda kaçak' cezası: 35 gün ilan yok!

Cumhuriyet Gazetesi’nin “Boğaz’da kaçak var” başlığıyla kamuoyuna duyurduğu, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’ta vakıflardan kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yıkılmasına ilişkin haberle ilgili Basın İlan Kurumu’ndan ağır bir ceza geldi.

Fahrettin Altun’a bağlı Basın İlan Kurumu, (BİK) haber nedeniyle gazeteye ve internet sitesine 35 gün süreyle “resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası” verdi.

Basın İlan Kurumu’nun kararında “haberin gerçeği yansıtmadığı”, “kamu yararı olmadığı” öne sürülürken gazetenin “basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı” ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet gazetesinin avukatları karara itiraz edecek.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi’ndeki haber sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’un ikametgah adresi ve fotoğrafının bazı basın yayın organlarında yayınlanarak “terör örgütlerine hedef göstermek” suçu işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Fahrettin Altun’un, Üsküdar Kuzguncuk’taki evinin arka tarafında yer alan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiraladığı araziye yerleştirilen modüler çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından izinsiz yapılaşma olduğu gerekçesiyle kaldırıldığı iddiasının yer aldığı haberde, Altun’un ikametgahının adresi ve fotoğrafı kullanılmıştı.