Covid-19’lu sağlık emekçileri çalıştırılacak!

Sivas Numune Hastanesi'nde skandal bir karar alınarak, ‘Covid-19 testi pozitif olan’ sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanlarla çalışmasını istendi.

Covid-19’lu sağlık emekçileri çalıştırılacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaklaşık 30 bin sağlık emekçisinin Covid-19’a yakalandığını açıklamasına ve en az 78 sağlıkçının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesine rağmen Sivas Numune Hastanesi yönetimi bir skandala imza attı.

Hastane yönetiminden sağlık çalışanlarına gönderilen mesajda, “21 günün sonunda halen test sonuçları ‘negatife’ dönmeyen personellerimiz maske vb. koruyucu ekipmanlarıyla işbaşı yapacaktır. Konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu önemli rica olunur” ifadelerine yer verildi.

“BU MESAJI SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN GENELGESİNE DAYANARAK YAZDIK”

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Sivas Numune Hastanesi’nin Başhekimi Kenan Kaygusuz ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz bu mesajı Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine dayanarak yazdık. Biz kimseye gelin zorla çalışın demiyoruz” ifadelerini kullansa da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, “Covid-19 saptanan sağlık çalışanlarının PCR testinin negatif olduğu takdirde işe dönebileceğini” belirtiyor.

BU UYGULAMA ÇOK TEHLİKELİ VE YANLIŞ

“Sağlık hizmeti sunması gereken sağlık çalışanlarını hastalığın kaynağı haline getiren bu uygulama çok tehlikeli ve de yanlıştır” diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel ise skandal karara ilişkin şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Covid-19 Rehberi Algoritması’nın ‘Sağlık Çalışanının İzolasyonunun Sonlandırılması’ başlıklı kısmında semptom başlangıcı takip eden en erken 3 gün ve sonrasında olmak kaydıyla en az 24 saat arayla alınan iki testin negatif olması şartı aranır. Sonrasında işe dönebilir dense de uygulama bu şekilde değildir. Uygulamada sağlık çalışanlarının test sonucu pozitif olmaya devam etse bile kimi yerlerde 14, kimi yerlerde ise 21 gün sonra işe başlatıldıkları bilinmekte. Yine sağlık çalışanına duyulan ihtiyaçtan kaynaklı PCR testi pozitifliği devam edenler çalıştırıldığı gibi 60 yaş üzeri, kronik hastalığı bulunan, gebeliğin ilk 24 haftasındaki sağlık çalışanları da çalıştırılmakta.”

covid-19lu-saglik-emekcileri-calistirilacak