Çorum'daki Ekmekçioğlu Metal'de sendikaya üye olan işçiler işten atıldı

BMİS'ten yapılan açıklamada, "Üstelik işçinin sendikalaşmasına tahammül edemeyen işverenin kendisi işveren sendikası MESS üyesi. Ekmekçioğulları’nda ülkenin Anayasa’sı, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alıyor." denildi.

Çorum'daki Ekmekçioğlu Metal'de sendikaya üye olan işçiler işten atıldı

Ekmekçioğluları Grubuna ait Çorum’daki Ekmekçioğlu Metal Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olan işçiler işten atıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası işten atmalara tepki göstererek, “Ekmekçioğulları’nda ülkenin Anayasa’sı, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz.” dedi.

PATRON ANAYASAYI TANIMADI

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Çorum’da kurulu Ekmekçioğlu Metal Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmesinde işçilerin tamamı sendikamıza üye oldu. Geçtiğimiz hafta Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yaptığımız başvuru sonuçlandı ve sendikamızın işletmede işçileri temsil etmeye yetkili sendika olduğu belgelendi.
Ekmekçioğulları Metal işçileri Anayasal haklarını kullandılar. Ancak işveren bu hakkı tanımayacağını söyleyerek gece vardiyasından itibaren işçi çıkarmaya başladı. Şu ana kadar yaklaşık 20 arkadaşımıza işten çıkarıldıkları tebliğ edildi.

Üstelik bu çıkışlar sözde fesih yasağına rağmen yapılıyor. İşçileri kendi malı gibi gören, sendikaya üye olan işçiyi aşağılayan zihniyet bu kez de Çorum’da karşımıza çıkmış bulunuyor. Üstelik işçinin sendikalaşmasına tahammül edemeyen işverenin kendisi işveren sendikası MESS üyesi. Ekmekçioğulları’nda ülkenin Anayasa’sı, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Salgın dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalışıyorlar. Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır. Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz”

İŞÇİLERE MÜDAHALE HAZIRLIĞI

BMİS, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da işçilere jandarma tarafından müdahaleye hazırlığı yapıldığı belirtti. Fabrika önünde bekleyen jandarma ekiplerinin yer aldığı fotoğrafı paylaşan BMİS, “İşçi çıkartma yasağını tanımayan işverenlere neden kimse müdahale etmiyor?” diye soruldu.