CNN Türk'te gazeteci kıyımı sürüyor, A Haber’den atananlar tehdit ediyor

DİSK Basın İş, gazetecilerin salgın riski altında çalışmasını isteyen, itiraz edenleri de istifaya zorlayan Demirören’e hitaben bir açıklama yayımlayarak “Uyarıyoruz! Günü geldiğinde sizden de bugün tetikçiliğinizi yapan Ahmet Hakan, Murat Yancı ve Kubilay Gülbek’ten de bunların hesabını soracağız” dedi.

CNN Türk'te gazeteci kıyımı sürüyor, A Haber’den atananlar tehdit ediyor

CNN Türk’ün A Haber’den atanan genel müdürü Murat Yancı, kanal çalışanı gazetecilere yönelik düşmanca tutumlarına bir yenisini daha ekledi.

CNN Türk haber merkezinde çalışan 7 muhabir ve 9 kameramanın binaya girişlerini yasaklayan ve otoparkta kurulan konteynerde çalışmaya mahkum eden Yancı, bu olayın ardından sonra şimdi de kıyıma başladı.

Olayın duyulmasının ardından izne çıkarttığı isimlerden olan CNN Türk muhabiri Özgür Deniz Kaya, Cansel Kiraz ve Zeynep Timurlenk’e, izinlerinden döner dönmez, artık kendileriyle çalışılmak istenmediği tebliğ edildi.

Konuyla ilgili yapılan DİSK Basın İş açıklamasında, “1 Mayıs öncesinde çalışanların tüm haklarına göz diken, köleliği dayatmaya çalışan Demirören’i uyarıyoruz. Bu memleket sizin çiftliğiniz değil, ne sizin ne de başkasının” denildi.

“Demirören Medya emekçi düşmanlığına devam ediyor!”  başlıklı açıklamanın ilgili bölümü şöyle:

“Demirören bir süre önce 45 kişiyi tazminatlarını ödemeden işten çıkardı. Çünkü yargının da kendisine arka çıkacağını biliyordu. Bugünlerde ise çalışanlarını COVID-19 riski altında en kötü koşullarda çalıştırıyor. Önce binanın girişine konteynır koydurdu ve sahada çalışan muhabir ve kameramanların binaya girişini yasakladı. İtiraz edenler alelacele izne çıkartıldı. A Haber’den atanan yöneticilerin ağzında ise “Burada çok şey, çok kişi değişti, farkında değil misiniz?” tehdidi dillendiriliyor.

Hükümetin açıkladığı üç aylık işten çıkartma yasağı nedeniyle Demirören itiraz edenlere zorunlu olarak yıllık ücretli izinlerini kullandırıyor. Bu sayede çalışanlara izin parası ödemekten de kurtuluyor. Basın İş Yasası’na göre kullanılmayan izinlerin parasının iki katını ödemekten de böylelikle kurtuluyor. Ardından da izinden dönenleri ücretsiz izne çıkartma tehdidi ile istifaya zorluyor. Öyle ya nasıl olsa arkasında AKP var, ne hak ne hukuk dinliyor.

Nitekim zorunlu izne çıkarılan 7 gazeteciden yıllık izin süresi en az olan Özgür Deniz Kaya, Cansel Kiraz ve Zeynep Timurlenk’e, izinden döner dönmez, artık kendileriyle çalışılmak istenmediği tebliğ edildi. 7 gazetecinin hepsine aynı dayatmanın yapılacağı, istifa etmezler dava açma yoluna giderlerse hiç tazminat alamayacakları yönünde tehdit edildikleri açık. Arkadaşlarımız olmayan adalete güvenmedikleri için bu hukuksuz duruma karşı tek taraflı iş akti feshi yoluna da gidemedi. Çünkü yeni iş bulana kadar, kanal yönetiminden alacakları tazminata ihtiyaçları var.

1 Mayıs öncesinde çalışanların tüm haklarına göz diken, köleliği dayatmaya çalışan Demirören’i uyarıyoruz. Bu memleket sizin çiftliğiniz değil, ne sizin ne de başkasının. Günü geldiğinde sizden de, bugün tetikçiliğinizi yapan Ahmet Hakan, Murat Yancı ve Kubilay Gülbek’ten de bunların hesabını soracağız. Emekçi düşmanlarını teker teker teşhir edeceğiz”