Cinsel istismar sanığı papaz kiliseyi suçladı

Cinsel istismarda bulunduğunu kabul eden papaz: İstismara eğilimime rağmen beni papaz yaptılar

Cinsel istismar sanığı papaz kiliseyi suçladı

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Lyon Katolik Kilisesi’nin eski papazı Bernard Preynat’ın cinsel istismarla suçlandığı dava ikinci gününde, “Daha 14 yaşında dersteyken, (erkek çocuklara karşı) ilgi duyduğumu biliyordum. Bana hasta olduğumu söylediler ama benden kurtulmak istediler ve beni başka bir seminere gönderdiler. Bana yardım etmeliydiler, beni papaz yaptılar” dedi.

Kiliseyi istismara eğilimi konusundaki uyarılarını dikkate almamakla suçlayan Preynat, hakkındaki cinsel istismar suçlamalarını kabul etti. Preynat’ın istismar ettiğibelirtilen kişiler de mahkemede ifade verdi. Bu arada, France 24’ın haberinde, Preynat’ın istismarda bulunduğu iki kişini daha önce intihar ettiği vurgulandı.

KİLİSE ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞMIŞ

Fransa’da Ocak 2016’da Bertrand Virieux isimli kişi, kilisede yaşadığı taciz skandalı hakkında 45 yıl sonra itiraflarda bulunmuştu. Daha sonra çok sayıda mağdur ortaya çıkarak Virieux’ün başkanlığını yaptığı ‘Hür söz’ isimli derneğe katılmıştı. Bernard Preynat’ın kurbanı olduğunu söyleyenlerin sayısının artmasıyla skandal ülke çapında duyulmuştu. Lyon Katolik Kilisesi Kardinali Philippe Barbarin ise Preynat’ın suçlarını örttüğü gerekçesiyle sorgulanmıştı. Barbarin, 2009’da hakkında suçlamalar olan Preynat’ı görevden almak yerine başka bir bölgeye atamış, papaz 6 ay sonra da eski görev bölgesine dönmüştü. Preynat, hakkındaki suçlamaları kabul etmesine rağmen 2015’e kadar görevinin başında kalmaya devam etmişti.