Çin’in Hong Kong kararına KDHC, Küba ve Vietnam'dan destek

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez kararı, "Çin'in iç işlerine müdahale edilmesini kınıyoruz ve Çin'in kalkınmayı sağlamlaştırma ve ulusal güvenliği güçlendirme kararını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleriyle değerlendirdi.

Çin’in Hong Kong kararına KDHC, Küba ve Vietnam'dan destek

Çin’in Hong Kong’a ilişkin aldığı ulusal güvenlik kararı ABD tarafından eleştirilirken; KDHC, Küba ve Vietnam’dan destek açıklaması yapıldı.

Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong’da ‘vatana ihanet, ayrılıkçılık, kargaşa çıkarmak, devleti yıkmak, hükümeti devirmek gibi yıkıcı faaliyetlere girişmek, dış müdahale’ yasağı getiren yasa tasarısını 2878 ‘Evet’ ile kabul etmişti.

ABD, kararla birlikte Hong Kong’un özerklik statüsünü kaybettiğini ve uluslararası finans merkezi özelliğinin tehlikeye girdiğini iddia ederken, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Hong Kong’a yönelik dış müdahalelere dikkat çekerek alınan kararın meşru olduğunu ifade etti.

KDHC Dışişleri Bakanı Ri Son Gwon, “Hong Kong meselesi, Çin’in iç meselesidir ve dış müdahaleler Çin’in egemenliğini ihlal etmektedir. Kuzey Kore Çin Komünist Partisi’ni ve Çin hükümetini ulusal egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma çabasında etkin bir şekilde destekleyecektir” açıklamasını yaptı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez kararı, “Çin’in iç işlerine müdahale edilmesini kınıyoruz ve Çin’in kalkınmayı sağlamlaştırma ve ulusal güvenliği güçlendirme kararını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleriyle değerlendirdi.

Vietnam Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise “Vietnam’ın tutumu açık. Vietnam, Çin’in ‘bir devlet, iki sistem’ politikasına saygı duyuyor ve destekliyor” denildi.